Dom mot Ölands djurpark skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Marcin Wilk från Polen upplevde diskriminering och trakasserier på jobbet och stämde arbetsgivaren Ölands djurpark. Domen skulle ha kommit i dag men skjuts nu upp en vecka.

– Domen skjuts upp helt enkelt för att vi har för mycket att göra, säger domaren i målet, Daniel Klingström till Smålandsnytt.

Enligt LO är det vanligt att utländsk arbetskraft utnyttjas.

SVT granskar Ölands djurpark

-Det har i många år varit stora problem när det gäller säsongsanställda inom jordbrukssektorn, säger Thord Ingesson, utredare på LO i frågor om ekonomisk brottslighet och etnisk diskriminering.

I en rapport från 2010 om stora anläggningsarbeten konstaterar LO:s utredare också att utländsk arbetskraft inom den sektorn kunde få bara 55 procent av en svensk arbetstagares lön och ofta saknade rätt till övertidsersättning.

Driver saken själv

När det gäller förhållandena på Ölands djurpark står uppgift mot uppgift. Tvisten avgörs av Kalmar tingsrätt i en dom under måndagen och den som förlorar sådana här mål brukar få stå för rättegångskostnaderna. Djurparken företräds av jurister, medan den 26-årige Marcin Wilk själv drivit sin sak med hjälp av tolk.

Han berättar om tio timmars arbetsdagar med övertid ovanpå, usla bostadsförhållanden, mat som egentligen var avsedd för djuren och bristande skydd mot arbetsmiljörisker. Han menar att polacker och bulgarer särbehandlats på djurparken och kräver skadestånd.

Men djurparkens ombud tillbakavisar uppgifterna och förnekar all form av diskriminering. Löneskillnaden ska, enligt parken, bero på avdrag för kost och logi. LO menar att ett sådant system strider mot EU-direktiv.

Knyts till en arbetsgivare

-Du får ta ut en skälig kostnad för mat och husrum, men inte genom avdrag på lönen, säger Thord Ingesson.

Han berättar om ett färskt fall, där en svensk företagare lät tolv utländska anställda bo i hans villa och betala hyra för det. Det var folk från länder utanför EU som hade fått betala även för sina arbetstillstånd.

Arbetstillstånden gör att de som inte är EU-medborgare blir hårt knutna till en enda arbetsgivare, medan de från EU åtminstone i teorin har fri rörlighet och kan söka sig nya jobb. Men dessutom finns ett okänt antal arbetstagare som lever i Sverige illegalt och kan utnyttjas utan egentlig insyn från fack och myndigheter.

-Allt det här är delar i ett större problem som handlar om fusk, skatteflykt och svartarbete, säger Thord Ingesson.

Ingen reagerade

 Varken fack eller myndigheter reagerade när Marcin Wilk försökte slå larm om det han såg som diskriminering, rapporterar SVT:s Smålandsnytt. Wilk säger sig ha kontaktat Hotell- och restaurangfacket, Kommunal, diskrimineringsombudsmannen (DO) och Arbetsmiljöverket.

DO ansåg att diskriminering inte kan bevisas och avslutade ärendet.

Hos Arbetsmiljöverket finns ett handskrivet brev plus sekretesskyddat material. Brevet innehåller påståenden om grava missförhållanden för anställda på Ölands djurpark. Arbetsmiljöverket avstod från att agera eftersom det finns kollektivavtal.

Peter Palmkvist/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet