Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan 1969-talet har Kerstin Svensson-Åhlin huserat i Aspagården, huset som kan vara Västerviks äldsta. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Efter 53 år – keramikern Kerstin lämnar Aspagården i Västervik

Publicerad

I generationer har keramikverkstaden i Västervik varit ett poplärt besöksmål. Nu väntar nya äventyr både för det gamla huset och dess hyresgäst, keramikern Kerstin Svensson-Åhlin. Vid 80-årsålder går hon nu i pension.

53 år har passerat sedan Kerstin Svensson-Åhlin först förälskade sig i Aspagården, de små husen vid foten av S:ta Gertruds kyrka i Västervik, som kan vara de äldsta i hela staden. Tusentals människor har sedan dess passerat tröskeln för att titta på Kerstin Svensson-Åhlins keramik.

En av kunderna gjorde ett särskilt gott intryck på Kerstin.

– Det var här jag träffade min man en gång i tiden. Han kom in här som en kund en dag, och se levde vi många år tillsammans, säger Kerstin Svensson-Åhlin.

Present till drottningen

Kerstin har genom åren letat sig in i många hushåll, smyckat trappuppgångar och sjukhus. Hennes keramik har till och med ägts av kungligheter.

– En av mina skålar blev en present till drottning Silvia.

Sedan 1677 har huvudbyggnaden stått vid foten av kyrkan och sedan 1969 har huset varit fyllt med Kerstin Svensson-Åhlins skålar och fat. Nu går den 53 år långa epoken mot sitt slut. Vid 80-årsålder ska Kerstin Svensson-Åhlin nu gå i pension.

– Jag flyttade hit med en stor entusiasm, men jag flyttar också ut med stor glädje för att jag har träffat så många fantastiska människor under dessa år, säger Kerstin Svensson-Åhlin.

Lågt i tak

Vad som kommer hända med Aspagården framöver är ännu inte klart, men en sak är säker: Den nya hyresgästen bör inte vara allt för reslig.

– Jag är 160 centimeter lång, där det är som lägst i takhöjd är det precis att jag kan stå rakt, säger Kerstin Svensson-Åhlin.

Följ med på ett besök till Aspagården i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.