Vindskydd i Lessebo där kvinnokropp hittades.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnan hittades mördad vid vindskyddet i Lessebo. Hör SVT:s reporter om utredningen av brott mot tystnadspliktens som har lagts ner. Foto: SVT

Efter mordet på kvinnan i Lessebo – utredning om brott mot tystnadsplikten läggs ner

Publicerad

Det finns inget som tyder på att polisen röjde adressen till den kvinna som mördades i Lessebo i maj, enligt åklagare.

Förundersökningen om att polisen brutit mot tystnadsplikten läggs nu ner.

Den 22-åriga kvinnan som hittades mördad vid ett vindskydd i Lessebo kommun i maj, hade enligt uppgifter till SVT tidigare anmält sin familj för att de utsatt henne för hedersförtryck, våld och hot.

I mitten av juni gjorde en vän till 22-åringen en anmälan mot polisen. Hon misstänkte att polisen avslöjat 22-åringens skyddade personuppgifter för de anhöriga som nu är misstänkta för mordet.

Kvinna hittad död i vindskydd i Lessebo

– Hon fick ett samtal från en anhörig och hon uppfattade det som att polisen hade skickat ett brev till dem där hennes nya adress framgick, säger kvinnan som lärde känna 22-åringen på hennes nya bostadsort.

Utredningen nedlagd

Särskilda åklagarkammaren beslutade att inleda en utredning om misstänkt brott mot tystnadsplikten, men den lades ner i juli enligt dokument som SVT Nyheter Småland tagit del av.

– Vi har hämtat in en massa dokument och hört någon om fallet. Inget visar att polis eller åklagare har röjt uppgifterna. Därför har jag skrivit av ärendet, säger åklagaren Anders Jakobsson.

Särskilda åklagarkammaren utreder bara misstänkta brott inom polisväsendet, och åklagaren kan därför inte utesluta att hennes uppgifter blivit röjda på något annat vis.

Gjorde anmälan – blev kontaktad kort efter

För ett år sedan gjorde den 22-åriga kvinnan en polisanmälan mot sina anhöriga i Lessebo. Efter några månader lades förundersökningen ned. Det är i samband med det som hennes vän tror att hennes skyddade uppgifter röjdes.

22-åringen bodde på en ort i Norrland och hade också, på eget initiativ, bytt både för- och efternamn. Ändå fick de personer som hon upplevde sig hotad av reda på var hon fanns.

Ytterligare några månader senare, i maj i år, hittades 22-åringen död i ett skogsparti i Lessebo. Tre anhöriga är häktade, misstänkta för mord och grovt gravfridsbrott.

Tända ljus och en silhuett av en kvinna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning om misstänkta mordet i Lessebo – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna hittad död i vindskydd i Lessebo

Mer i ämnet