En utredning från frivården slår fast att det förekom hedersproblematik i familjen till den 22-åriga mördade kvinnan i Lessebo. Bilden är iscensatt av SVT. Foto: SVT

Utredning visar: Hedersförtryck i mördade 22-åringens familj i Lessebo

Uppdaterad
Publicerad

Det har gjorts flera orosanmälningar om hedersförtryck inom familjen till den mördade 22-åriga kvinnan i Lessebo.

Det framkommer i en personutredning gällande den kvinna som tillsammans med två andra familjemedlemmar sitter häktade för mordet.

I utredningen, som tagits fram av frivården, framkommer att den häktade kvinnan saknar nätverk utanför sin familj.

Socialtjänsten har tagit emot flera orosanmälningar om en familjesituation där våld, hot och tydliga begränsningar för vad en kvinna får göra ska ha varit dominerande.

Kvinna hittad död i vindskydd i Lessebo

Kvinnan ska till exempel inte haft egna pengar och fick be om lov om hon skulle handla något.

En risk om hon släpps

Frivården gör bedömningen att det funnits hedersproblematik i familjen, och att den utgör en risk om och när kvinnan släpps.

Frivården, som är en del av Kriminalvården, har att ta ställning till om de personliga omständigheterna och familjeförhållandena medger att en person döms till skyddstillsyn, det vill säga ett straff som avtjänas ute i samhället, men under övervakning av frivården.

”Anser sig inte ha några problem”

I fallet med den häktade kvinnan i Lessebo gör man bedömningen att det inte finns förutsättningar för det.

Kvinnan själv nekar helt till beskrivningen om hedersförtryck:

Utifrån att NN inte alls anser sig ha några problem (...) bedömer frivården att det saknas förutsättningar till skyddstillsyn” skriver Frivården i sitt yttrande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I samtal med en vän som hon bodde hos efter att hon lämnat Lessebo hade den mördade 22-åringen sagt att hon var rädd för att bli bortgift. Foto: SVT/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna hittad död i vindskydd i Lessebo

Mer i ämnet