Marcus Perlitz, en av dem som var mycket kritisk till de nya miljökraven på begagnade vedspisar. Foto: TT/SVT

Efter Vedspisupproret – nu får vedspisen grönt ljus igen

Publicerad

Boverket föreslår att regler för vedspisar tas bort. Det innebär att köksspisar som eldas med ved inte ska omfattas av utsläppsreglerna. Något som kan ses som en seger för Vedspisupproret.

SVT Nyheter Småland träffade 2018 Marcus Perlitz , som bor i en by utanför Alvesta. Han eldar med ved i sin gamla vedspis som han köpt begagnad för 2000 kronor och han blev glad över dagens besked från Boverket. 

– Det är en seger för vedspisupproret och en liten seger för demokratin, men jag tycker inte att ett sådant här uppror där man skickar vedklabbar, för att få till en förändring ska behövas, säger Marcus Perlitz, som är medlem i Vedspisupproret. 

Reglerna väckte starka känslor 

Vedspisupproret startade på Facebook i början av 2018, och fick blixtsnabbt över 18 000 engagerade medlemmar. Medlemmarna protesterade bland annat genom att skicka vedträn till Boverket och regeringskansliet.  

Det var den första juli 2018 som Boverket skärpte miljökraven på vedeldade spisar och pannor med syfte att gynna både miljö och hälsa. Genom regeländringen möter de EU-krav, men de väckte också starka känslor.  

Uppdrag av regeringen  

Boverket fick i slutet av 2018 i uppdrag av regeringen att se över reglerna för begagnade köksspisar. Nu när utredningen är klar så backar Boverket, eftersom förbudet inte gav tillräckligt stora hälsovinster. 

– Utredningen visar att det endast finns ett fåtal begagnade köksspisar på marknaden och att hälsovinsterna med att reglera dessa är små. Boverket gör därför bedömningen att den administrativa kostnaden är större än nyttan med regeln, säger Peter Fransson, avdelningschef på Boverket.

Nyproducerade köksspisar omfattas

Boverket förslår att utsläppsreglerna för de äldre vedspisarna tas bort från och med den 1 oktober i år.  Från och med 2022 kommer däremot nyproducerade köksspisar att omfattas av utsläppskrav enligt en EU-förordning. Något som Marcus Perlitz inte uppskattar.  

– Jag tycker inte att det ska finnas några regler för några vedspisar. Vi har ett oerhört sårbart samhälle om elen slås ut mitt i vintern. Jag och andra med vedspis kan då klara oss månader, medan andra bara klarar sig ett dygn,  säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.