Victoria skippade mat för att få råd med strumpor: ”Åt inte på fyra dagar”

Publicerad

Ukrainska flyktingar som fått tillfälligt uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv anses inte vara bosatta i Sverige och har därmed inte rätt till bidrag. De är helt beroende av frivilligas hjälp för att få ihop det ekonomiskt.

Victoria Vyunik var i behov av ett par stödstrumpor och fick lägga nästan en hel veckas dagersättningar på det.

– Jag har knappt ätit på fyra dagar för att ha råd att köpa de här strumporna. De 61 kronorna jag får varje dag i ersättning räcker ju knappt till någonting, säger Victoria Vyunik, som nu bor i Skruv i Lessebo kommun.

Lessebo

Dagersättningen till asylsökande, som även gäller flyktingarna från Ukraina med tillfälligt uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv, har inte ändrats sedan 1994. Priser på varor och tjänster däremot har ökat med nästan 30 procent.

Inte rätt till bidrag och ersättningar

Ukrainare som fått tillfälligt skydd i Sverige anses inte vara bosatta i Sverige och har då inte rätt till bidrag och ersättningar, enligt Försäkringskassan.

– Premissen för att få ersättningar från oss är att man anses stanna i Sverige i minst ett år. Ukrainska flyktingar uppfyller det kravet men ska ändå inte anses vara bosatta i Sverige, det står så i socialförsäkringsbalken, säger Elisabeth Rydberg, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Ukrainska flyktingar har rätt att arbeta i Sverige men så länge de går arbetslösa utgör Migrationsverkets dagersättning deras enda inkomst.

Det här är EU:s massflyktsdirektiv

  • Antogs av EU 2001 för att kunna användas vid stora flyktingströmmar.
  • Aktiverades för första gången 4 mars 2022.
  • Personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kan närsomhelst också ansöka om asyl.
  • Ger tillfälligt uppehållstillstånd i max tre år.
  • Vuxna har rätt arbeta och barn har rätt att gå i skola.
  • Barn får full sjukvård, vuxna får sjukvård som inte kan vänta.
  • LMA, lagen om mottagande av asylsökande gäller.

Källor: Regeringen, Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lessebo

Mer i ämnet