En delad bild som visar en man i en kostym framför en modern byggnad med trädgård i bakgrunden till vänster. Till höger syns en skolbyggnad med röd dörr och flera personer som sitter på trappen. Det finns också en grön soptunna vid trappen. Thoren Business School.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför kan inte den kommunala gymnasieskolan hjälpa eleverna klara sin examen? Hör gymnasiechefen svara på frågorna. Foto: SVT

Elever från kritiserade Thoren-gymnasiet i Växjö missar examen – fått för lite undervisning

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av de elever som gått sina två första år på naturprogrammet på Thoren Business School kommer inte att kunna ta gymnasieexamen till sommaren.

Växjö kommun bedömer att de skulle behöva läsa mer än heltid sista året för att ta igen det de missat.

I juni i år meddelade Skolinspektionen att de återkallade tillståndet för Thoren Business School i Växjö. En skola som fått skarp kritik, bland annat för att de lagt ut för få undervisningstimmar på kurser på samtliga program. Kritiken gällde också brister i rutinerna för särskilt stöd.

Samtliga Thoren-elever erbjöds under sommaren plats på Växjö kommuns gymnasieskolor.

Värst för treorna på naturprogrammet

Men det stod snabbt klart att många av dem skulle få svårt att hinna läsa så många poäng som krävs för att kunna ta ut en studentexamen.

Värst är situationen för det 20-talet elever som gått sina två första år på naturprogrammet på Thoren, och som nu går sista året på Katedralskolan.

– I den klassen är det så för majoriteten av eleverna, att de inte kommer att hinna ta igen alla kurser, säger Växjös gymnasiechef Henrik Ahlin.

I videon berättar eleven Jessica hur hon känner kring att behöva läsa Komvux efter gymnasiet.

Två tjejer står med sina skoldatorer i en korridor med skåp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är lite surt att vi inte kommer att kunna göra gymnasiearbetet, säger eleven Jessica. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Samtliga elever som gick på Thoren har fått individuella planer för hur de ska ta igen kurser som de missat. För flera elever som går sista året har det fattats beslut om att slopa det så kallade gymnasiearbetet, trots att ett sådant är en förutsättning för att kunna ta examen.

– I grund och botten är det bättre att läsa åtta kurser och klara dem, än att läsa tolv och bara klara fem eftersom de greppar över för mycket. Det måste vara realistiskt, säger Henrik Ahlin.

Har godkända betyg – men inte kunskaperna

För att få en gymnasieexamen måste en elev ha läst 2 500 poäng och vara godkänd på minst 90 procent.

Bland eleverna som kommer från Thoren är det alltså många som inte fått tillräckligt med undervisningstid under sina två första år, och därför inte kommer kunna ta sin examen.

Det finns också problem med kunskapsnivån i de ämnen de faktiskt har läst. Dels så är en del elever underkända, men enligt Henrik Ahlin är det också elever som som saknar mycket kunskap i ämnen de har blivit godkända i.

– Det är flera lärare som tycker att eleverna saknar en del kunskaper med tanke på de betygen de har, säger Henrik Ahlin.

Enligt Henrik Ahlin kan det bli aktuellt att låta en del elever gå ett fjärde år på gymnasiet.

– Annars är de hänvisade till vuxenutbildningen. Ett fjärde år är ingen självklarhet eller rättighet. Vi får titta på vad varje person har för förutsättningar.

DET KRÄVS FÖR GYMNASIEEXAMEN

Gymnasiearbetet omfattar 100 gymnasiepoäng. Ett godkänt gymnasiearbete är obligatoriskt för att få ett examensbevis inom gymnasieskolan.

För en yrkesexamen ska eleven ha läst 2 500 poäng varav 2 250 ska vara godkända. Eleven ska ha godkänt i svenska 1, eller svenska som andraspråk 1, engelska 5 och matematik 1.

För en högskoleförberedande examen ska eleven ha läst 2 500 poäng varav 2 250 ska vara godkända. Eleven ska ha godkänt i svenska 1, 2 och 3 eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3, engelska 5 och 6 samt matematik 1.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.