I en korridor på sjukhuset i Växjö har olika handikappföreningar satt upp affischer med information och kontaktuppgifter. En av de är Elöverkänsligas förening i Kronoberg, som bland annat skriver:”Mikrovågor. De hörs inte, de syns inte, de luktar inte, de känns inte, de smakar inte. Men de tränger igenom väggar, golv och tak. De tränger in i vår kropp” följt av en lång lista på symptom som till exempel huvudvärk och trötthet.
Funderat kring affischen
Något som enligt forskare inte går att bevisa.
– Vi har inte resonerat så mycket kring den, förrän det kom upp i media i veckan. Nu har jag funderat mycket kring den affischen och vad vi ska göra, säger Marie Folkesson Jonsson, bibliotekschef på region Kronoberg.
Det är hon som har ansvaret för de affischer som sitter uppe i korridoren på sjukhuset, men hon jobbar efter framtagna riktlinjer från kommunikationsavdelningen på region Kronoberg. I riktlinjerna står bland annat att det är otillåtet att i sjukhus sätta upp information om metoder och preparat som inte är vetenskapligt förankrade.
– Jag är inte läkare själv, så jag kan inte uttala mig om det. Vi kan inte ta ställning till vilken forskning som säger si, och vilken forskning som säger så. Vi ser bara till vilka som är handikapporganisationer, säger Maria Granath, kommunikationsdirektör på region Kronoberg.
”En svår grupp”
Läkarförbundet är kritiska till affischen och budskapet.
– Det är en svår grupp i och med att de har symptom som väldigt många har, och det här kan leda till att man luras in i att tro att man har elöverkänslighet när man egentligen har en behandlingsbar sjukdom, en riktig diagnos. Det blir ett problem, säger Karin Båtelson, vice ordförande på Läkarförbundet och klinisk neurofysiolog på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
– Det blir legitimt att det skulle vara en diagnos som vi står för i vården, och det är ju inte bevisat.
Se över information
Smålandsnytt har tidigare rapporterat om hur de symptom som upplevt elöverkänsliga får enligt forskningen inte beror på strålning och om de elsanerade rum som tillhandahålls på olika sjukhus i Småland. Och nu ska region Kronoberg även se över den information som tillhandahålls på sjukhuset.
– Det är jättebra att frågan lyfts upp, och det är alltid svårt att veta. Men vi ska sätta oss och resonera om hur vi gör med den här affischen, säger Marie Folkesson Jonsson.