Kommuner erbjuder fortfarande elsanering

Uppdaterad
Publicerad

Det är ingen medicinsk diagnos och enligt staten kan det inte räknas som funktionshinder. Ändå finns det kommuner i Sverige där man kan söka och få bidrag för elsanering om man anser sig vara elöverkänslig.

Hemma hos familjen Stenberg i Skellefteå slår man bara på apparater när man verkligen behöver använda dem. Gunilla Stenberg är så kallat elöverkänslig.

En elmiljötransformator i källaren gör att flödet av el i husets ledningar blir jämnare. Efter att transformatorn installerades tillsammans med ytterligare åtgärder för den elektriska utrustningen vid en sanering 2006, så upplever Gunillla att hon mår mycket bättre i hemmet.

Elöverkänslighet

– Hemma är jag inte lika begränsad längre, det är mycket enklare. Jag kan leva ett nästan normalt liv här hemma åtminstone, vi har ju dock tonåringar som vill ha tillgång till elektronik av olika slag. Men de brukar gå ut och göra det, så det löser sig oftast, berättar Gunilla Stenberg.

Folkhälsomyndigheten skeptisk

Gunilla fick hjälp med kostnaden för elsaneringen av Skellefteå kommun, som kan ge upp till 50.000 kronor i bidrag.

Fram till i dag har 40 personer i kommunen fått nästan en miljon kronor i bidrag.

Detta gör kommunen trots att elöverkänslighet inte är en diagnos inom sjukvården och trots att forskningen inte hittat samband mellan elektromagnetiska fält och de besvär som så kallat elöverkänsliga upplever sig ha.

Därför får man heller inte ge bostadsanpassningsbidrag för elsanering, enligt rättspraxis.

– I dag kan man inte se att det skulle finnas kopplingar mellan el och elöverkänslighet. Man har inte kunnat se något orsakssamband mellan elen och symptomen i vetenskapliga tester, säger Fredrik Haux, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Kommunen bestämmer själv

Men det står kommuner ganska fritt att skapa egna bidrag och ta ur separat kassa.

Så gör bland annat Umeå och Skellefteå som är öppna med det på sina webbplatser.

Skellefteå har erbjudit elsaneringsbidrag sedan 2005. Ett fyrtiotal har ansökt och nästan en miljon kronor har delats ut sedan dess.

– Det är ju bara ett fåtal kommuner som har elsaneringsbidrag. Men vi har träffat de personer som har fått elsaneringsbidrag och de har berättat för oss att de har blivit hjälpta och nu i många fall kan fungera i samhället på ett positivt sätt. Så därför är ambitionen att vi ska ha kvar bidraget, säger Evelina Fahlesson (S), ordförande i bygg- och miljönämnden i Skellefteå.

Alla kommuner som erbjuder elsaneringsbidrag är inte lika öppna med det som Umeå och Skellefteå. Men den som ligger på kan söka det i bland annat Filipstad och Stockholm.

”Saknar lagmässigt stöd”

Det finns också kommuner som tidigare erbjudit elsaneringsbidrag, men som nyligen avskaffat det. Dit hör bland andra Linköping, Luleå och Örnsköldsvik.

Linköping erbjöd elsaneringsbidrag i olika former från 1994 till 2014. Under den tiden hanterades 47 ärenden och sammanlagt drygt en miljon kronor betalades ut. Men de sista nio åren var det bara tre ärenden och 4.000 i utbetalda bidrag.

– En orsak till att vi avskaffade elsaneringsbidraget var att det saknades lagmässigt stöd för det. Dessutom saknades det stöd i forskningen och sedan så var det så få som hade sökt bidraget under de 20 år som Linköpings kommun erbjöd det, berättar Kristina Edlund (S), kommunstyrelseordförande i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elöverkänslighet

Mer i ämnet