• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bilden är ett montage av information från väntrum och den offentliga anslagstavlan på länssjukhuset i Kalmar. Foto: Montage

Seanser och religion marknadsförs på länssjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

På länssjukhuset i Kalmar marknadsförs olika saker utan vetenskaplig förankring. ”Sånt ska inte vara där” säger sjukhusstrategen Eva Ståhle.

På den offentliga anslagstavlan i huvudentrén till Kalmar länssjukhus sitter affischer om seanser och medium. I ett väntrum ligger en religiös pamflett om hur Gud botar sjukdomar.

– Sånt ska inte vara där. Barnvagnar till salu får sitta på anslagstavlan och lite reklam för teatrar och revyer och sånt, men seanser ska inte finnas där nere, säger Eva Ståhle, sjukhusstrateg och ansvarig för informationen på länssjukhuset i Kalmar.

För vad som ska finnas i väntrummen har landstinget i Kalmar satt upp riktlinjer. Bland annat står att det ska vara aktuell information, inte reklam från läkemedelsföretag eller hälsokost, inte reklam för olika evenemang och det ska vara vetenskapligt förankrat. Men det är svårt att hålla koll på.

– Det är alltid någon som vill göra reklam för något vi inte tycker är okej och det är inte alltid någon som uppmärksammar det med en gång. Men det är absolut inget jag försvarar, det ska inte vara den här typen av reklam eller vad man nu ska kalla det. Vi ska genast gå och ta bort det, säger Eva Ståhle.

Vården vilar på vetenskap

Karin Båtelson, klinisk neurofysiolog på Sahlgrenska och vice ordförande för Läkarförbundet, är medveten om att olika saker ofta marknadsförs på sjukhus.

– Det blir alltid problem om det kommer sådana här påståenden inom vårdens väggar. Folk kan tro att sådan information är underbyggd, sanktionerad och enligt de vetenskapliga reglerna. Man vill ofta ge sken av att det kommer från vården, säger hon.

Läkarförbundet jobbar kontinuerligt med att hålla fasta vid att det vården erbjuder ska vila på vetenskap och evidensbasering.

– Det här kan vara något intressant att diskutera och se hur det ser ut lokalt. Jag får gå ut i vårat väntrum och se hur det ser ut där, säger Karin Båtelson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.