För att undvika brand ger Länsförsäkringar fler användbara tips till lantbrukare. Bland annat rekommenderar de att kontrollera så att brandsläckare fungerar, rengöra maskiner noggrant samt alltid ha vatten redo ute på åkern.
– Det är viktigt att ha sina maskiner i ordning. Att ha brandutrustning på sina fordon är av yttersta vikt. Ha extra släckvatten tillgängligt på åkern du arbetar på. Sedan gäller det att vara snabb med släckningsinsatsen om man märker att en gnista når marken så att det börjar brinna, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.
Tanke på djuren av stor vikt
Liksom oss människor behöver djur vatten, skugga och vila i värmen. Men läget är akut och många gånger går det inte att lösa på det vanliga sättet.
– Det gäller att hitta fodermedel man inte normalt hittar. Vi ser ännu ingen ljusning på problematiken, utan man hoppas på regn, säger Johan Litsmark.
Samförstånd viktigt
Uppmaningen till lantbrukare är att kontakta det egna försäkringsbolaget, för att anpassa läget utifrån den situation lantbrukaren befinner sig. Om situationen kräver det kan det bli nödvändigt att flytta djuren till marker som inte tillhör lantbrukaren.
– Samarbete är bra mellan alla företagare. Generellt leder torkan till ekonomiska bekymmer för alla, säger Johan Litsmark.
Som privatperson är det av största vikt att vara uppmärksam på de förbud som gäller.
– Håll dig i skuggan, drick vatten, lyssna på MSB:s uppmaningar samt SMHI:s riskprognoser och undvik allt som är förknippat med öppen eld och gnistor. Det är det viktigaste att tänka på i nuläget.
Länsförsäkringars tips för minskad brandrisk
Kontrollera brandsläckningsutrustning på maskiner och traktorer.
Blås regelbundet rent maskiner från damm och skräp och håll maskinerna fria från ansamlade oljeläckage.
Fyll behållare med vatten och ha det lätt tillgängligt vid sidan av åkern.
Kontrollera din släckutrustning.
Ring för en försäkringsgenomgång om du inte gjort det under senaste året.