Två personer i blå arbetskläder hjälper till att bädda en säng på ett vård- och omsorgsboende, där båda håller i ett överkast som de håller på att drar över på en säng. I bakgrunden syns en stol och en målning på väggen. Rummet har naturligt ljus som kommer in genom fönstret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Madeleine Isaksson och Åsa Söderstedt är undersköterskor på Åkerbohemmet på norra Öland och arbetar 85 procent men får heltidslön. Du hör deras, och enhetschefens tankar om projektet i videon. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Experimentet med arbetstidsförkortning på Öland förlängs: ”Har minskat stressen”

Uppdaterad
Publicerad

På vård- och omsorgsboendet Åkerbohemmet i Borgholms kommun jobbar personalen sju timmar om dagen med full lön sedan ett och ett halvt år tillbaka. Både personal, chefer och politiker är positiva till projektet och nu är det bestämt att de får fortsätta ett år till – trots att det inte går ihop ekonomiskt.

– Ska man ha en hållbar vård med kvalitet i framtiden är nog det här den rätta vägen att gå, säger Åsa Söderstedt, som är undersköterska på Åkerbohemmet i Löttorp.

Hon och hennes kollegor har märkt av stora fördelar, både på arbetet och privat, efter att arbetstidsförkortningen infördes, som Kommunalarbetaren tidigare berättat.

Du hör vilka fördelar i videon nedan.

Två personer i blå arbetskläder, från vårdsektorn, står utomhus och pratar med varandra. Det är undersköterskorna Madeleine Isaksson och Åsa Söderstedt. I bakgrunden syns en byggnad med fönster och en grön buske. Det finns också en parkeringsplats synlig. I övre vänstra hörnet finns en nedräkning från 3 till 1.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Undersköterskorna Madeleine Isaksson och Åsa Söderstedt berättar vilka tre fördelar som de har upplevt genom kortare arbetsdagar. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

De tycker inte att arbetstidsförkortningen har medfört någon stress över att de inte ska hinna med sina arbetsuppgifter inom sin arbetstid.

– Tvärtom, det har hjälpt till att minska på stressen, säger undersköterskan Madeleine Isaksson.

Hoppas att det sprider sig i landet

De är glada att projektet fortsätter och att kommunen satsar på dem.

– På längre sikt gör det kanske att man orkar jobba längre och slipper förslitningsskador, säger Madeleine Isaksson.

– Ja, nu hoppas vi att alla kollegor i kommunen och landet får ta del av det här, säger Åsa Söderstedt.

Minskad sjukfrånvaro

Även cheferna är positiva till projektet.

– Jag märker att min personal är gladare, mer utvilade, har mer energi på arbetet och är friskare. Jag tror att de kommer hålla längre på sikt, säger Heléne Holmbäck, enhetschef på Åkerbohemmet.

Men även om korttidsfrånvaron förvisso gick ner mycket i början så har man kunnat se en liten ökning igen på senare tid. Katarina Nilsson Ederam är verksamhetschef inom vård- och omsorgsboende i Borgholms kommun.

– Vi ska utvärdera vad det beror på. Om det blir så att det fortsätter kan vi behöva avsluta projektet, så att det inte förlängs mer efter nästa år, säger hon.

I videon nedan svarar ansvarig politiker på om projektet går ihop ekonomiskt, om det är rätt tid för dyra satsningar och var pengarna till det kommer ifrån.

Personen, Joel Schäfer (S), ordförande i socialnämnden i Borgholms kommun gestikulerar och talar framför en byggnad med en dörr som visar namnet Borgholms kommun. I bakgrunden syns en orange pumpa och fönster med synligt ljus. Det är en grå och mulen dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför förlängs försöket, trots att det inte bär sig ekonomiskt. Hör Joel Schäfer (S), ordförande i socialnämnden i Borgholms kommun. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.