– Ska man ha en hållbar vård med kvalitet i framtiden är nog det här den rätta vägen att gå, säger Åsa Söderstedt, som är undersköterska på Åkerbohemmet i Löttorp.
Hon och hennes kollegor har märkt av stora fördelar, både på arbetet och privat, efter att arbetstidsförkortningen infördes, som Kommunalarbetaren tidigare berättat.
Du hör vilka fördelar i videon nedan.
De tycker inte att arbetstidsförkortningen har medfört någon stress över att de inte ska hinna med sina arbetsuppgifter inom sin arbetstid.
– Tvärtom, det har hjälpt till att minska på stressen, säger undersköterskan Madeleine Isaksson.
Hoppas att det sprider sig i landet
De är glada att projektet fortsätter och att kommunen satsar på dem.
– På längre sikt gör det kanske att man orkar jobba längre och slipper förslitningsskador, säger Madeleine Isaksson.
– Ja, nu hoppas vi att alla kollegor i kommunen och landet får ta del av det här, säger Åsa Söderstedt.
Minskad sjukfrånvaro
Även cheferna är positiva till projektet.
– Jag märker att min personal är gladare, mer utvilade, har mer energi på arbetet och är friskare. Jag tror att de kommer hålla längre på sikt, säger Heléne Holmbäck, enhetschef på Åkerbohemmet.
Men även om korttidsfrånvaron förvisso gick ner mycket i början så har man kunnat se en liten ökning igen på senare tid. Katarina Nilsson Ederam är verksamhetschef inom vård- och omsorgsboende i Borgholms kommun.
– Vi ska utvärdera vad det beror på. Om det blir så att det fortsätter kan vi behöva avsluta projektet, så att det inte förlängs mer efter nästa år, säger hon.
I videon nedan svarar ansvarig politiker på om projektet går ihop ekonomiskt, om det är rätt tid för dyra satsningar och var pengarna till det kommer ifrån.