Det blev fängelse och sluten ungdomsvård för de tre tonåringar som misshandlade sitt rånoffer bland annat genom att borra i hans ben och sätta eld på hans hår. Foto: Johan Nilsson/TT

Fängelse och ungdomsvård för tonåringar som borrade rånoffer

Publicerad

Tre unga män döms till fängelse respektive sluten ungdomsvård sedan de trängt sig in i en mans hem och rånat honom under tortyrliknande former.

Händelsen inträffade i januari i år i Västervik. De tre männen, 19, 17 och 16 år gamla, hade maskerat sig och trängde sig in i offrets bostad. Där band de fast honom med sladdar vid en stol för att sedan utsätta honom för svår misshandel och förnedring.

Misshandeln bestod bland annat i att de använde en borrmaskin för att borra i mannens ben och näsa och ryckte loss hår från huvudet med verktyget. De ska även ha tänt eld på hans hår och skurit honom med kniv.

Ungdomsbrott

Tvingades föra över pengar

Efter misshandeln tvingades mannen föra över pengar till dem och han blev även rånad på andra värdesaker.

Åklagaren har bland annat byggt sin bevisning på en film som visar hela misshandeln som hittats i en av männens telefoner.

Åklagaren yrkade på att männen skulle dömas för synnerligen grov misshandel, men tingsrätten gör bedömningen att det handlar om grovt rån medelst grov misshandel eftersom det utdragna våldet resulterat i förhållandevis lindriga skador.

Tingsrätten understryker dock i sin dom att det varit frågan om mycket allvarlig grov misshandel.

Döms mot sitt nekande

19-åringen döms till fängelse i fem år och tre månader medan de båda yngre männen döms till sluten ungdomsvård i 1,5 år respektive ett år och tre månader. Männen ska också betala skadestånd till offret.

Männen döms även för en del mindre brottslighet.

Samtliga tre nu dömda män nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet