Intervju med reporter och två anonyma män.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Högsta domstolen tar inte upp fallet med de dömda vrakdykarna. Det betyder att fängelsedomarna mot dem står fast. Dykarna hade överklagat hovrättens dom och i videon här berättar de om chocken när fängelsedomen föll och varför de tycker att hovrätten resonerade felaktigt. Foto: William Frykfeldt/SVT

Fängelsedom mot vrakdykare står fast: ”Man känner sig överkörd”

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen meddelar att de inte tar upp fallet där tre män dömts för grovt fornminnesbrott och hovrättens avgörande står därmed fast.

– Vi har ingen rättsstat idag, det är skamligt, säger en av de dömda männen till SVT.

2022 dömer tingsrätten fyra män för grovt fornminnesbrott och medhjälp till fornminnesbrott efter att ha plundrat flera vrak längs Ölands kust, enligt åklagare.

Skärpt straff i Hovrätten

Männen nekar till brott och domen överklagas till Göta hovrätt som dock skärper tingsrättens fängelsedom.

Vrakdykarna i Östersjön

Fängelsestraffens längd bestäms till ett år och fyra månader, ett år och två månader respektive ett år.

– Fornminnesbrott många gånger kan leda till skador som inte går att reparera, eftersom värdefull kulturhistorisk information förstörs och brottet kan sägas rikta sig mot ett kollektivt kulturarv, säger Hovrättsrådet Christer Ganelind.

– Det handlar om fritidsdykare som har ett intresse av dykning på vrak. De har aldrig haft en gemensam brottsplan, säger Christian Arnbom, försvarsadvokat till SVT.

Högsta domstolen tar inte upp fallet med de dömda vrakdykarna

Hovrättens dom överklagas i juni och nu meddelar Högsta domstolen att de inte ger prövningstillstånd vilket betyder att hovrättens avgörande står fast.

– De har bara bestämt sig för att sätta dit mig, de bara ville ha sitt prejudikat men vi har inte plundrat något, säger en av de dömda männen till SVT Småland.

– Jag har pratat med min vän här och han är knäckt så klart, man känner sig överkörd, jag saknar ord för att beskriva detta, vi har liksom ingen rättsstat idag, det är skamligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vrakdykarna i Östersjön

Mer i ämnet