Beslutet om inhibition av ärendet är taget av Förvaltningsrätten i väntan på slutgiltig dom.
– Jag är superglad att vi kan fortsätta att sälja, säger Shahram Soltani till SVT.
Men Shahram är fortfarande osäker på om han ska ta hem de druvor som just nu ligger nedfrusna i Iran. Att frakta dem till Sverige är nämligen dyrt, och eftersom det fortfarande saknas ett slutgiltigt besked från domstolen är han rädd att förlora ännu mer pengar.
– För en del av de druvorna skulle det ta två till tre år att få färdiga produkter, och vad händer då om vi om två månader får veta att Livsmedelsverket har rätt, säger han till SVT Småland.
Fjärde försöket
Shahram har försökt att stoppa verkställigheten av Livsmedelsverkets förbud mot hans verksamhet vid tre tillfällen. Men det var först när han fick kontakt med jurister på organisationen Centrum för rättvisa som hans begäran gick igenom.
– Jag är så tacksam för deras men också andras stöd. Ända sedan förbudet kom har folk hört av sig via mejl och telefon. Det har gjort mig otroligt glad.
Shahram Soltani har hela tiden varit överens med Livsmedelsverket om att han inte får lov att kalla sina produkter för vin eftersom det inte är gjort av europeiska druvor.
Får inte kallas vin – men heller inget annat
Det han, och Centrum för rättvisa vänder sig mot, är att det inte heller får kallas för “alkoholhaltig dryck gjord av druvor”. Enligt Livsmedelsverkets beslut måste all alkoholhaltig dryck som tillverkas av druvor anses vara vin. Det får helt enkelt inte kallas något annat, menar de.
– Jag vill inte säga att jag har rätt och de har fel. Men jag kan inte förstå varför de inte vill diskutera saken med mig, säger Shahram.
Det “vin” som var under tillverkning när förbudet kom var han tvungen att hälla ut. Och exakt hur stora ekonomiska förluster förbudet åsamkat honom vet han inte i dagsläget.
– Vi måste räkna, men det handlar definitivt om miljoner.