Ytterligare undersökningar krävs för att fastställa omfattningen och bedöma eventuella risker, enligt Växjö kommun. Foto: SVT

Förhöjda PFAS-värden upptäckta vid brandstationer i Lammhult och Braås

Uppdaterad
Publicerad

Vid markundersökningar inför byggnation av nya brandstationer i Lammhult och Braås har förhöjda nivåer av den miljöfarliga kemikalien PFAS upptäckts.

Det kommunala dricksvattnet visar enligt Växjö kommun fortsatt låga nivåer av PFAS och påverkas inte av fynden vid brandstationerna. Ytterligare undersökningar krävs för att fastställa omfattningen och bedöma eventuella risker.

Grundvattnet i Lammhult har uppmätts mellan 31-86 gånger högre än riktvärdet (PFAS 7). I Braås har grundvattnet överskridits riktvärdena med 17-143 gånger (PFAS 7).

– Det kommunala dricksvattnet går fortsatt bra att dricka och vi har inte hittat skäl till att begränsa vistelse för arbetstagare på stationerna, säger Elisabeth Dahlén, miljö- och hälsoskyddsinspektör, i ett pressmeddelande.

Nya provtagningar i höst

En provtagningsplan ska tas fram och vara klar under september, med utökade provtagningar planerade till hösten. Resultatet kommer att användas för att bedöma riskerna och vid behov tas beslut om restriktioner, exempelvis vid grävarbeten i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.