– Trollen går inte med på att det finns skräp. För allt som finns på jorden är användbart, säger konstnären, arkitekten och forskaren Katarina Bonnevier, som är projektets ledare. Foto: SVT

LNU:s forskning om troll kan vinna pris – som årets värsta skatteslöseri

Uppdaterad
Publicerad

Linnéuniversitetet forskningsprojekt ”Trollsyn i hjärtemarkerna”, som handlar om att leva som ett troll med naturen, kan nu vinna ett mindre smickrande pris. Forskningsprojektet är ett av tio nominerade till priset ”Årets värsta slöseri” med skattepengar.

Linnéuniversitetet har fått 4,5 miljoner kronor av vetenskapsrådet för att genomföra projektet, och i april i år hölls den första utställningen i Virserum.

– Trollen går inte med på att det finns skräp. För allt som finns på jorden är användbart, sa konstnären, arkitekten och forskaren Katarina Bonnevier, som är projektets ledare.

Forskningsprojeketet går ut på att göra en konstnärlig forskning, där man ska skapa en relation till material genom tänka som troll skulle göra – så kallad ”Trollsyn”.

Följ med på den konstnärliga forskningen i Virserum

Ytterligare två bidrag i tävlingen har kopplingar till Småland. Det ena är KOKO kommunkoreografs projekt som skapar mötesplatser mellan danskonstnärer och kommuner.

Det andra är Region Gävleborgs beslut att sälja två vindkraftverk man köpte in 2012 för 85 miljoner kronor, som ligger i Torsås.

Årets värsta slöseri korad sedan 2014

Tävlingen ”Årets värsta slöseri 2022” anordnas sedan 2014 av den ideella intresseorganisationen Skattebetalarna och är en tävling där årets värsta slöseri med skattemedel utses, i slutet av varje år.

Här är alla årets bidrag

  1. Fyra miljoner till tomtar och troll Linnéuniversitetets projekt Trollsyn i hjärtemarkerna har fått 4,5 miljoner av Vetenskapsrådet för att med hjälp av konst hitta sätt att leva med naturen i stället för av den.
  2. Trafikverkets film kostade 375 000 per minut Trafikverket gjorde reklamfilmen ”Ett närmare Sverige”. I 1 minut och 44 sekunder berättar myndigheten om hur bra man är på att planera, bygga och underhålla vägar och järnvägar.
  3. Cirkuskonsulenter i Sveriges regioner Västra Götalandsregionen vill stärka cirkusens roll i samhället. Cirkuskonsulenten ska inspirera och ge råd till exempel om hur man kan använda cirkus som verktyg i skolan eller att stötta den som arrangerar cirkusevenemang.
  4. Palestinsk miljö fick 900 000 Naturvårdsverket förlängde i år sitt biståndssamarbete med den palestinska miljömyndigheten med syftet att stärka det palestinska miljöhandlingsprogrammet.
  5. 127 miljoner bortblåsta I våras beslutade Region Gävleborg att sälja de två vindkraftverk man köpte in 2012 för 85 miljoner kronor. Satsningen som skulle ge regionen en årlig vinst på tre miljoner kronor har under åren kostat skattebetalarna ytterligare minst 42 miljoner.
  6. Tio miljoner till tomma platser Arbetsförmedlingen betalade 2021 ut drygt 34 miljoner kronor för utbildningsplatser som inte utnyttjades, vilket var en kraftig ökning jämfört med 2020.
  7. Medborgarhus kostar 1 miljard Arkitekten Gert Wingårdh har fått uppdraget att rita ett nytt medborgarhus som beräknas kosta runt en miljard kronor (själv får Wingårdh cirka en miljon för sin insats).
  8. Utställning för 800 000 kr Från 1 april till 6 november pågick utställningen ”Tillväxt – vad är det?” på Malmö Museer. Utställningen kostade 800 000 kronor och ville utmana begreppet tillväxt.
  9. Dansa bort kommunens pengar Genom KOKO kommunkoreograf delar Kulturrådet ut skattepengar för att stationera avlönade koreografer i landets kommuner. Kommunerna är också med och delfinansierar det år man har en kommunkoreograf.
  10. Ytterligare 700 miljoner för EU-reklam I somras inleddes en kommunikationskampanj för att tala om hur bra fonden NextGenerationEU är. Ytterligare kostnad: 700 miljoner kronor.

Källa: Skattebetalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.