t.v text från Försvarsmaktens hemsida. t.v soldat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter redovisar Försvarsmaktens svar på kritiken om långsam och enkelspårig ansökningsprocess. Foto: Försvarsmaktens hemsida och Yvonne Åsell/TT

Försvarsmakten bemöter kritik mot långsam ansökning till hemvärnet

Publicerad

SVT har bett om en intervju med Försvarsmakten angående kritik kring antagningsprocessen efter söktoppen 2022. Försvarsmakten har avböjt att medverka i en bandad intervju – men svarar via mejl.

Flera personer har hört av sig till SVT och berättat om hur de upplevt ansökningsprocessen till hemvärnet. Vittnesmålen liknar varandra och beskriver en långsam process utan några svar.

SVT har bett Försvarsmakten om en intervju för att bemöta kritiken. Man har dock avböjt en bandad intervju då man inte anser sig ha tid.

Försvarsmakten ger dock några svar via mejl, och hänvisar därutöver till sin sajt. Där står bland annat att deras system inte var dimensionerat för de 29 000 ansökningar som kom in 2022. Man listar också ett antal insatser för att hantera problemen som uppstod.

Försvarsmakten avbröt 6000 ansökningar

SVT har tidigare berättat att en tredjedel av de 29 000 ansökningarna som kom in 2022 avbröts. Försvarsmakten avbröt själva cirka 6000 ansökningar, medan 3000 avbröts självmant.

Försvarsmakten säger att de saknar statistik på hur många ansökningar som dragits tillbaka på grund av en utdragen process eller dålig kommunikation.

Mellan 2022 och juli 2024 har Försvarsmakten fått in totalt 40 000 ansökningar till Hemvärnet. Av dessa är 30 000 hanterade och 10 000 kvar i processen.

Mellan 2021 och 2023 har Försvarsmakten tecknat tjänsteavtal med 9170 hemvärnssoldater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.