• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Per-Arne Andersson som är ordförande i Friskolornas riksförbund håller inte med om att friskolorna per automatik har lägre lokalkostnader än kommunerna.

Friskolornas riksförbund: ”Våra kostnader har också ökat”

Uppdaterad
Publicerad

Friskolornas riksförbund håller inte med om att friskolor får för höga ersättningar i inflationens spår. Enligt dem har friskolor ofta högre lokalkostnader än kommunerna.

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner ökar skolpengen till fristående aktörer inom skola och barnomsorg just nu på grund av inflationen, även för kostnader som friskolorna inte har på samma sätt som kommunerna.

Men det stämmer inte,  enligt Friskolornas riksförbund.

Växjö

– Friskolorna har ju samma ökade kostnader på grund av inflationen – ökade löner, ökade kostnader för el, energi, hyror mat och annat som kommunerna, säger Per-Arne Andersson som är ordförande i Friskolornas riksförbund.

Enligt honom är det dessutom vanligt att friskolor hyr in sig i centrala lokaler som ofta är dyrare än kommunernas skolor. Det är också därför som han tror att det är ovanligt att kommunerna utnyttjar den lagändring som kom 2018, och som innebär att friskolorna kan få ersättning för sina faktiska kostnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, säger att många kommuner är förtvivlade över de ökade kostnaderna. Hör henne berätta i klippet. Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT

Lågt intresse för lagändring – olika förklaringar till varför

Bara tre kommuner uppgav i en enkät som Riksrevisionen gjorde förra året att de ersätter friskolornas faktiska hyror i stället för att betala ut så kallat lokalbidrag som är en del av skolpengen.

– Jag tror att det beror på att friskolor ofta har högre hyror än kommunerna, säger Per-Arne Andersson.

Men Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, säger att de tror att det svala intresset snarare beror på att få kommuner vågar testa ny lagstiftning vad gäller skolpengen. Om friskolorna överklagar kommunens beslut riskerar de att få betala stora belopp i efterhand.

Men Per-Arne Andersson pekar på att det finns tydliga instruktioner kring hur skolpengen ska beräknas på SKR:s egen hemsida.

– Min erfarenhet är att om kommunerna följer SKR:s rekommendationer om hur man ska beräkna och presentera skolpengen så brukar det gå riktigt bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet