Utbildningsnämndens ordförande Julia Berg (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utbildningsnämndens ordförande Julia Berg (S) kommentera de ökade kostnaderna. Foto: Pontus Lundahl/TT/Ida Andersson/SVT

Växjös skolor drabbas av dubbel ekonomisk smäll

Uppdaterad
Publicerad

Fler elever i friskolor i kombination med att kommunen byggt flera nya skolor gör att Växjös utbildningsförvaltning nu måste spara.

Totalt beräknas Växjö kommuns hyreskostnader för skollokaler öka med drygt 52 miljoner, eller 15 procent, i år jämfört med i fjol. Det beror på att flera nya skolor har tagits i bruk, men också på att det kommunala fastighetsbolaget måste ta ut marknadsmässiga hyror.

– Men framför allt har höga räntekostnader och inflationen tryckt upp kostnaderna rejält sista året, säger Anna Rosander, ekonomichef i Växjö kommun.

Friskolornas ersättning följer kommunens kostnader

När kommunens lokalkostnader ökar följer friskolornas lokalbidrag automatiskt med. Enligt skollagen ska friskolorna nämligen få exakt lika mycket pengar för sina lokaler per elev som kommunen lägger på sina egna.

– Alla kostnader för kommunens elever i de egna lokalerna divideras med hur många barn som finns i den egna verksamheten. Den kostnaden ska sen varje friskola ha per barn som de har i sin verksamhet, säger Anna Rosander.

Upprustning och nybyggnad av skolor ger alltså en dubbel ekonomisk effekt för kommunen – först ökar de egna kostnaderna, sen ökar kostnaden per elev i friskolan.

Har tappat elever till friskolorna

Det betyder också att skolpengen ökar när antalet elever i den kommunala skolan minskar, eftersom kommunens totala kostnader delas på ett lägre antal elever. I Växjö har de kommunala grundskolorna tappat 197 elever till friskolorna, jämfört med förra läsåret.

I klippet ovan hör du utbildningsnämndens ordförande Julia Berg (S) kommentera de ökade kostnaderna och att de trots vallöfte om att satsa på skolan nu måste spara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.