Enligt Camilla Ahlqvist Öhrns egen statistik genomfördes omkring 1500 utlån förra året. Och enbart i januari i år så var antalet utlån 100 fler än i januari förra året.
– Det har ökat jättemycket på ett år. Folk skänker jättefina saker och de kommer verkligen till nytta. Det är turister, hemvändare, och personer från andra kommuner där det inte finns någon fritidsbank som kommer hit. Men den största gruppen av låntagare är kommuninvånarna själva, berättar Camilla Ahlqvist Öhrn.
Öppnade i oktober 2017
Fritidsbanken i Ljungby öppnade under hösten 2017. I början var det trögt, enligt Camilla men efter en rejäl marknadsföring i sociala medier har intresset ökat lavinartat.
– Sen är jag också ute och informerar en hel del i skolor och på företag om hur Fritidsbanken är och hur exempelvis företag kan stötta.
Enligt fritidsbanken.se finns det ett 90-tal fritidsbanker i Sverige. Camilla Ahlqvist Öhrn berättar att den första fritidsbanken som startade i Värmland främst riktade sig till grupper som inte har medel att köpa sin utrustning själva.
”Simfötter på semester”
– Men det är viktigt att påpeka att alla får ju låna. Här i Ljungby är ingen grupp mer representerad än andra. Just nu har vi exempelvis simfötter som är på semester i Thailand, säger hon med ett skratt.
Detta är Fritidsbanken:
- Finns på 87 platser i Sverige
- Fungerar som ett bibliotek fast för sport- och fritidsprylar
- Utlåningstiden är 14 dagar
- Tjänsten är helt gratis, du betalar varken innan eller efter ditt lån