En delad bild som visar en närbild av Attunda tingsrätts, samt en polisbil med blåljus som står vid en väg, omgiven av polispersonal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rättegången hålls i Attunda tingsrätt – se bilder från förundersökningen och hör åklagaren i klippet. Foto: SVT

Gängledare i Växjö misstänks för mord – åklagaren vill se livstids fängelse

Publicerad

Idag startar rättegången mot en 21-årig man som utpekas som ledare för ett Växjöbaserat kriminellt nätverk.

Försvaret har tidigare ifrågasatt det som är åklagarens avgörande bevisning – hemliga inspelningar.

Rättegången mot mannen hålls i säkerhetssalen på Attunda tingsrätt i Sollentuna. Där sitter den misstänkta gängledaren utpekad för att ha skjutit en 23-åring i huvudet, på Sommarvägen i Växjö den 8 oktober förra året.

– Träffbilden är mot ansiktet. Det är med avsikt att döda och på så sätt en ren avrättning, säger åklagaren Tommy Sköld till SVT Nyheter Småland.

Den mördade mannen var under mordnatten ute och rastade sin hund. Tidigare under året hade han enligt åtalet konkurrerat med gänget på narkotikamarknaden. Han hade vi två tillfällen blivit rånad, och därefter vänt sig till polisen.

”Livstid”

Centralt i utredningen är en hemlig inspelning från en lägenhet i närheten av mordplatsen, där den mordmisstänkte enligt åklagaren berättar om mordet och motivet.

Åklagaren säger till SVT att han siktar på livstids fängelse.

– Med hänsyn till hur det har gått till, och varför det har gått till. Om det går att bevisa fullt ut. Då är det livstids fängelse, säger Tommy Sköld.

”Förnekar brott”

Polisens bedömning är att den mordmisstänkte mannen var ledare för det som polisen kallar ”Nätverk D” i Växjö. I förhör har den misstänkte mannen konsekvent svarat ”ingen kommentar”.

Hans försvarsadvokat Frida Wallin vill inte uttala sig innan rättegången, men uppger att han nekar till brott.

Den hemliga inspelningen har redan lett till flera domar, bland annat dömdes 21-åringen i juli för stämpling till mord och i juni för grovt vapenbrott.

I de fallen har försvaret ifrågasatt tillförlitligheten i polisens sätt att identifiera vem det är som pratar i de hemliga inspelningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.