• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Se när SVTs reporter besöker sopberget i Marhult. Foto: Olof Peterson

Gigantiskt sopberg i Marhult – kopplas till nationell miljöbrottshärva

Uppdaterad
Publicerad

År efter år har nermalda bildelar och skräp från osorterade containrar dumpats på det gamla sågverket i Marhult. En förundersökning om miljöbrott är inledd – och det finns kopplingar till en ännu större miljöbrottshärva.

— Min bedömning är att utredningen är en av de största som vi har sett i Sverige, säger åklagare Kristina Persson och syftar på den nationella miljöbrottshärvan. 

I höstas polisanmälde Uppvidinge kommun både ett av företagen som kört soporna till Marhult, och fastighetsbolaget som äger marken, för miljöbrott och otillåten avfallstransport.

Marhult, i Uppvidinge kommun utanför Växjö, har levt med sopberget i flera år. Foto: SVT

Kopplingar till stor utredning

Nu visar det sig att utredningen bedrivs parallellt med en ännu större miljöbrottsutredning, där tre personer suttit häktade misstänkta för grovt miljöbrott i Värmland.  

— Misstanken består i att verksamheten aldrig haft för avsikt att ta hand om avfallet, utan har tagit emot och fått betalt och låtit det vara, säger Kristina Persson.  

Vem eller vilket företag som har kopplingar till den stora miljöbrottshärvan vill åklagaren inte gå in på. 

— Det finns personer som förekommer i Marhultsutredningen som har kopplingar till en större utredning avseende grovt miljöbrott, som pågår för tillfället, säger Kristina Persson.

Det gigantiska sopberget beräknas väga runt 32 000 ton nedmalda bilderlar och andra osorterade sopor. Foto: privat

Läkare hyr ut marken

Fastigheten på den gamla sågen ägs av ett bolag där VD:n är en manlig läkare i 60-årsåldern. Han har vid flera tillfällen hyrt ut industritomten till olika återvinningsföretag, som enligt brottsmisstankarna dumpat avfall utan att ta hand om det.

— Man undrar ju vad det finns för incitament att ha en sådan här tomt, säger Mattias Pedersen, miljöinspektör på Uppvidinge kommun.

Enligt DN har ett uppmärksammat sopberg i Botkyrka utanför Stockholm också kopplingar till Värmlandsutredningen.

Åtalet för Marhultsutredningen väntas väckas i oktober, enligt åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Marhult

Mer i ämnet