Vem bär ansvaret för att tusentals ton sopor och giftigt bilavfall samlats på industritomten i Marhult? När SVT Småland söker svar, hamnar vi bland annat hos en framgångsrik läkare i Västsverige. Men när SVT når läkaren för att ställa frågor blir samtalet kort.
— Det är min ensak, säger han till SVT innan han lägger på luren.
Efter att sågverket lades ner 2004 hände inte mycket på industritomten i Marhult, inte förrän sex år senare när ett bolag med den manlige läkaren som VD köpte marken.
Läkaren, som är i 60-årsåldern, är bosatt på västkusten. Genom samma bolag som äger industritomten i Marhult, var läkaren med och drev en privat vårdcentral på västkusten.
Spelplanen ändrades
Läkarens bolag har hyrt ut tomten till olika återvinningsföretag i omgångar. I september 2014 hyrde ett brittiskt bolag in sig, och företaget lämnade in en anmälan om miljöfarlig verksamhet till kommunen. Det är nu som ”fluffet”, alltså nermalda bildelar, läggs på hög. Senare visar det sig att högarna innehåller höga halter av farliga ämnen.
Ett år senare, under sommaren 2015, brinner det i fluffhögarna och en stickande doft sprider sig i samhället. Samma år dör ägaren till det brittiska bolaget.
Eftersom företaget är registrerat i Storbritannien och ägaren avliden får kommunen inte tag på någon annan ansvarig från bolaget under fem år. Det gör att man inte kan ställa krav på någon att ta hand om fluffet.
– När man rör runt bland spelpjäserna ändras ju spelplanen för myndigheterna, säger kommunens miljöinspektör Mattias Pedersen.
Misstänker olaglig dumpning
Nästa hyresgäst på industritomten är ett återvinningsföretag baserat i Skåne som flyttar till Marhult 2018. Företrädaren är en man i 60-årsåldern med flera konkurser bakom sig.
Det är det Skånebaserade företaget som dumpar container efter container med osorterat skräp i Marhult. När kommunen ber om redovisning av verksamheten möts de av bortförklaringar. Under hösten 2020 börjar Uppvidinge kommun misstänka olaglig dumpning av avfall.
— Avfallet är värt pengar om du tar emot det, men det är kostsamt att sortera. Det skulle användas till fjärrvärme, men det har ju inte gjorts, säger kommunens miljöinspektör Mattias Pedersen.
Nu i år, i maj 2021, dog även det andra företagets vd, och företaget gick i konkurs. Ännu en gång lämnades kommunen utan någon företrädare att ställa till svars.
”Det är bullshit”
Miljö- och byggnadsnämnden försökte få läkarens bolag att stoppa sopdumpningen. De föreslog att läkaren skulle installera grindar, eftersom området under hela förloppet varit öppet och trafiken okontrollerad.
Men inga grindbommar dök upp, och läkaren sköt ifrån sig ansvaret och skyllde på leveranstiden. Under tiden fortsatte lastbilar att dumpa sopor.
Mattias Pedersen nöjde sig inte med den förklaringen.
— Det är bullshit, man får upp en grind på tre veckor, säger Mattias Pedersen.
Läkaren överklagade också beslutet som kommunen och länsstyrelsen tog om att fastighetsbolaget skulle redovisa förslag på åtgärder för sopberget.
— Han har hela tiden förhalat processen och inte gjort vad han har kunnat, säger Mattias Pedersen.
Enligt kommunens uppgifter har läkarens bolag dragit in 400 000 – 450 000 kronor per år på uthyrningen av tomten.
— Varför håller man området öppet och tillåter att avfall för mångmiljonbelopp körs dit, frågar Mattias Pedersen sig.
SVT Småland har försökt få läkaren att ställa upp på intervju men han har avböjt att medverka.