Handhygien är viktig i vård och omsorg, men många gör fel. Foto: Foto: Claudio Bresciani

Granskning av hygienrutinerna – så klarade sig kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

I början av coronakrisen, i mitten av mars, granskades hur över 7 800 anställda i 71 kommuner klarade de basala hygienrutinerna. Bara sex av tio gjorde alla rätt – och de småländska kommunerna klarade sig både bra och dåligt.

Det är Sveriges kommuner och regioner (SKR) som tillsammans med lokala hygienteam granskade personalen i kommunerna och regionerna.

Det handlar om personalen gjorde rätt med basala hygienrutinerna och klädreglerna. Som SVT Småland har berättat gjorde sex av tio anställda i kommunerna alla rätt. Det är dock en påtaglig förbättring jämfört med tidigare år.

– Det är oerhört viktigt att man följer de basala hygienrutinerna. Det är grunden för att förhindra smitta och smittspridning i vård – och omsorgsarbete, säger Charlotta Karlsson, hygienläkare

Uppvidinge sämre än snittet

Fyra kommuner från Kronoberg och Kalmar län var med i granskningen: Borgholm, Mörbylånga, Växjö och Uppvidinge.

Uppvidinge hamnar under snittet – här gjorde drygt fyra av tio alla rätt med hygienrutiner och klädregler.

När SVT frågar socialchefen Annie-Lie Jarhult varför så många missar, svarar hon att årets mätning gjordes på få personer (30), så en persons fel kan få stor effekt på statistiken. Men 2019 då fler anställda undersöktes var resultatet ännu lägre.

Har ni gjort några åtgärder efter granskningen?

Enhetscheferna har repeterat de basala hygienrutinerna på sina enheter. Vårdhygien har varit ute och träffat personalen och haft diskussioner. En illustrativ film har publicerats på hemsidan för alla medarbetare, säger Annie-Lie Jarhult.

Växjö bättre

I Växjö var följsamheten betydligt bättre, åtta av tio gjorde alla rätt. Mörbylånga och Borgholm hamnade på samma nivå som rikssnittet.

SKR granskade också regionerna. Här hamnade Region Kronoberg något under rikssnittet, var fjärde medarbetare gjorde något fel i hygienrutinerna eller klädreglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.