Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande Kalmar kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots ett tufft ekonomiskt år går Kalmar kommun plus på 57 miljoner. Foto: Kaisa Lappalainen

Hål i Kalmars budget när statsbidrag till äldrevården försvinner: ”Ett svek”

Publicerad

När majoriteten i Kalmar presenterade sin budget för nästa år var det med idel kängor till regeringen. Statsbidrag som inte hänger med kostnadsutvecklingen, och till och med tas bort, gör att man fått prioritera att täppa till hål:

– Jag tycker det är ett svek, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Trots ett rejält tufft år ekonomiskt gör Kalmar kommun ett plusresultat för 2024 på 57 miljoner. Men utrymmet för stora satsningar och reformer är inte stort.

Bland de större budgetposterna är just äldrevården. Där reserveras sju miljoner kronor – och ytterligare 30 för 2026 – för att kunna fullfölja det så kallade ”Tillsammanspaketet” vars syfte bland annat är att förstärka bemanningen inom omsorgen.

Projektet har tidigare möjliggjorts av de riktade statsbidrag som regeringen införde under pandemin, och där Kalmar sökt och fått mycket pengar.

– Under pandemin lovade alla partier att man skulle satsa på äldreomsorgen, nu är det bortglömt och så satsar man på skattesänkningar istället, säger Johan Persson (S).

Se mer om kritiken i klippet.

Oppositionen: ”Lätt att säga att det är någon annans fel”

Men oppositionen, som består av M, L, KD och SD håller inte med om den beskrivningen.

Även en Socialdemokratisk regering hade slopat äldrevårdsbidraget, menar de. Skillnaden är att S i sin skuggbudget kompenserar för detta genom ökade generella statsbidrag.

– Det är alltid lätt att säga att det är någon annans fel, säger Christopher Dywik (KD), oppositionsråd.

Hör vad oppositionen hade velat att Kalmar kommun gjorde för att kunna göra fler satsningar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.