Stora delar av Sverige har redan varit med om den här resan. Men i Kronobergs och Kalmar län startar den på allvar först nu. Den 31 maj försvinner ett 30-tal telefonstationer i Västerviks kommun. Det är främst de glesbefolkade delarna av kommunen där runt 1200 hushåll berörs. Många av dem ligger i områden med dålig mobiltäckning, eller som i turistorten Loftahammar där mobilnätet räcker till alldeles utmärkt under vår, höst och vinter, men bryter samman när befolkningen mångdubblas under sommaren.
– Då får vi betala våra räkningar tidigt på morgonen, innan turisterna har vaknat, säger lantbrukaren Kicki Olsson på Vinö säteri.
”Vi använder oss alltid av fasta telefonen”
I höst fortsätter nedmonteringen av telefonstationer runtom i Småland. Den fullständiga listan över alla orter i Sverige som står inför förändringen finns på Telias hemsida. Under hösten 2017 klipps det fasta telefonnätet i delar av Högsby, Ljungby och Uppvidinge. Och våren 2018 sker samma sak i de glesbefolkade delarna av Alvesta och Älmhult.
Många av de områden som berörs har dålig mobiltäckning, enligt Telias egna täckningskartor.
Telia anser att utvecklingen är nödvändig. Det gamla kopparnätet lever inte upp till dagens krav på snabb kommunikation och överföring av stora datamängder. Men många som i dag använder sig av ADSL (ett bredband som använder sig av kopparnätet) är oroliga.
– Det funkar bra i dag, säger lantbrukaren Kicki Olsson som föder upp köttdjur och behöver ett fungerande nät för att kunna göra sitt jobb: Kontakt med jordbruksverket, registrering av kalvar som föds och momsdeklaration som ska göras.
– Hur ska det bli sen när vi har en mobil lösning? undrar hon. Att ringa med mobilen funkar ju rätt dåligt här. Vi använder oss alltid av fasta telefonen när det är något viktigt som ska bli sagt. Och nu ska vi vara helt mobila.