• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här hoppar 200 paddor mot frihet

Uppdaterad
Publicerad

200 grönfläckliga paddor släpptes idag ut vid Ottenby fågelstation på Ölands södra udde. Syftet är att hjälpa den hotade paddan att överleva och fortplantas i större utsträckning.

Liknande utsättningar har skett på Ölands södra udde sedan 2009 och 2012 inleddes utsättningar även i Högby hamns fågelskyddsområde på norra delen av ön. Den grönfläckliga paddan dog ut från Öland i slutet av 90-talet och på dessa två platser har Stiftelsen Nordens Ark i samarbete med länsstyrelsen i Kalmar län gjort omfattande restaureringar av paddans livsmiljöer.

Fördubbling av population

– Alla typer av utsättningar kräver att man sätter ut många djur under lång tid. För att lyckas med klockgrodan höll vi på i flera decennier. Efter 20 år fick populationen fart och nu har den fördubblats flera år i rad och är livskraftig, berättar Claes Andrén som är vetenskaplig ledare på Nordens Ark.

Akuthotad art

Den grönfläckiga paddan finns med som akuthotad på ArtDatabankens rödlista. Hoten består bland annat av övergödning, grundvattensänkningar och försämrad vattenkvalitet.

Inför årets utsättning har de ansvariga sett flera tecken på att paddan har förutsättning för att återetablera sig.

– I år har det gjorts många återfynd. Närmare en mil från utsläppsplatsen spelade en stor hane i maj. Yngel från grönfläckig padda har också hittats i en vattensamling på södra udden, säger Susanne Forslund, koordinator för hotade arter på Länsstyrelsen i Kalmar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.