Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt 101-åriga Albin – sprang en runda i skogen varje dag fram till något år sedan. Foto: SVT/Din hjärna

Här lever ovanligt många hundraåringar – och det gör de rätt

Uppdaterad
Publicerad

Flera områden i Kronoberg är så kallade blå zoner – platser där fler än vanligt blir över 100 år gamla och få drabbas av demens. 103-åriga Karin Ursberg i Tingsryd tror att livsstilen på landsbygden är en av hemligheterna. 

– När maten var slut fick man gå på sjön och fiska. Det tror jag var väldigt nyttigt, säger hon i SVT:s Din hjärna.

Andra mer kända blå zoner i världen är Okinawa utanför Japan och den italienska ön Sardinien.  

Men det verkar inte vara något magiskt som främjar åldrande just på dessa platser. När man följt människor födda i blå zoner som senare i livet flyttat till storstäder blir de lika gamla som människor i storstäderna. Det indikerar att det finns vissa levnadsfaktorer som påverkar åldrandet.  

Detta har blå zoner gemensamt 

Människor i alla blå zoner har ett par saker som förenar dem. Det är små samhällen där få lever ensamma. Man lever tätt över generationsgränserna och har nära kontakt med barn och barnbarn. 

Det har visat sig att kosten är varierad, men man överäter inte. Många är också fysiskt aktiva, men det handlar om vardagsmotion eller fysiska arbeten snarare än träning.  

“Sprang en runda i skogen” 

De flesta av dessa levnadsfaktorer passar in på de småländska hundraåringarna också.  

– Ända till för bara något år sedan sprang jag en runda i skogen varje dag, säger 101-årige Albin Kaiserdal från Skruv i Lessebo kommun.  

Se Din hjärna på SVT Play, eller tisdagar klockan 20:00 i SVT1.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.