Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det nya huset ligger bredvid det gamla psykiatrisjukhuset som senare kommer att rivas. Foto: Gry Nanker/SVT

Här ska nya miljardbygget i Västervik samla all psykiatri under samma tak

Publicerad

Tidigare patienter hjälper till att ta fram den bästa miljön i det nya psykiatrisjukhuset i Västervik. I huset kommer öppen och sluten psykiatrisk vård samt rättspsykiatrisk vård att samlas.

I början av 2022 togs första spadtaget för det nya psykiatrisjukhuset i Västervik. Under arbetets gång har tidigare och nuvarande patienter haft en stor påverkan på bygget.

– Vi har inspirationsföreläsningar där patienter får berätta om sina upplevelser som sedan speglas i utformningen av arkitekturen, säger Daniel Enwide som är projektchef på Skanska.

Samlar psykiatrivården

I det nya huset kommer både den öppna, slutna och rättspsykiatriska vården att finnas. Enligt Perry Essén kan samarbetet mellan de olika verksamheterna stärkas om de befinner sig i samma hus.

– Det har krävts mer av ett säkerhetstänk eftersom rättspsykiatrin ska vara i samma hus som den öppna psykiatriska vården, säger Perry Essén.

Miljardsatsning

Bygget har gått enligt tidsplanen och kommer bli 24 500 kvadratmeter stort. Kostnaden kommer att hamna på en miljard kronor.

– Region Kalmar har varit tydlig med en budget och vi har lyckats hålla oss till den, säger Daniel Enwide.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.