En man och en kvinna cyklar på en cykelbana

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cykelplanen kommer att revideras och pågå under flera år. Foto: Emma Vallin/SVT

Här ska Västerviks invånare bidra till bättre cykelvägar

Uppdaterad
Publicerad

Västervik kommun har tagit fram en ny cykelplan för att förbättra cykelvägarna i hela kommunen. Nu kan alla som vill svara på en enkät för att bidra till cykelbanornas förändring.

Det är invånarna i Västervik samt alla från orterna Överum, Gamleby, Loftahammar, Gunnebo och Ankarsrum som kan svara på enkäten och tipsa om dåliga cykelbanor.

– Under två veckor är det över 200 enkätsvar som har skickats in och förhoppningsvis får vi fler medskick från de mindre orterna, säger Sebastian Wadenborg, samhällsplanerare och projektledare i Västervik kommun.

Olika brister

Enkäterna kommer lägga grunden för cykelplanen och vilka vägar som sedan kommer förbättras.

En cykelväg kan till exempel anses som bristfällig om beläggningen är dålig, om det plötsligt tar stopp eller om det är dålig sikt. Något annat som pekar på att en väg är dålig är olycksstatistiken.

– Om en enkät syftar på en cykelväg som är bristfällig och sedan visar sig ha hög olycksrisk så kan den prioriteras högt i cykelplanen, säger Sebastian Wadenborg.

CYKEL OCH ÖVERGÅNGSSTÄLLEN – VAD GÄLLER?

• Det är inte förbjudet att cykla över ett övergångsställe, men övergångsstället är till för de gående och därför är det olämpligt att cykla där.

• Om du kliver av cykeln och leder den gäller samma regler som för gående.

• Korsar du övergångsstället på cykeln har du alltid väjningsplikt mot gående och fordon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.