En tvådelad bild den ena visar svt:s reporter som pratar med en skolanställd. I det andra klippet visar thoren framtids lokaler i älmhult.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En skolanställd berättar för SVT att eleverna inte får prata – utan godkännande av skolan. Se händelsen i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Här stoppas eleverna på stängda Thorenskolan från att prata med journalister

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan fick elever på Thoren Framtid i Älmhult beskedet att deras skola läggs ner. När SVT skulle prata med elever om beslutet – blev de förbjudna att prata med journalister.

Det var efter beskedet om att Thoren Framtid i Älmhult läggs ner, som SVT skulle göra en intervju utanför skolans område. Ett möte med en elev var bokat i förväg, men väl på plats dök i stället en skolanställd upp – och förklarade att eleverna inte fick låta sig intervjuas.

– Rektorn måste godkänna det först. Vi säger inget utan rektorn.

SVT: Men eleverna har ju rätt att prata med vem de vill.

– Ja, men jag vill inte att våra elever ska prata med er.

”Jätteolyckligt”

Flera elever bekräftar för SVT att de blivit tillsagda av personalen att de inte får bli intervjuade utan att det godkänts av rektorn – och att rektorn inte var tillgänglig.

– Det är ett jättolyckligt missförstånd. Självklart får elever och personal prata med journalister, säger Sara Lundberg, verksamhetschef på Thoren Framtid.

Vad tänker du om att elever uppfattar att de inte får prata med journalister, och får höra det av skolan som ska lära dem om yttrandefrihet?

– Det är väldigt olyckligt. Men i ett sådant här läge är det mycket känslor. Jag kan bara beklaga att det skett missförstånd när det gäller att prata med journalister.

Händelsen är andra gången på kort tid som SVT:s reportrar har blivit stoppade i en intervjusituation av Thorengruppen. I slutet av maj blev SVT:s reportrar utskickade från gymnasiet Thoren Business school i Växjö, efter en intervju med rektorn.

SVT fick senare en intervju med nämnda elever för att prata om att skolan skulle läggas ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.