Clas Hjertqvist, verksamhetschef på akutkliniken i Växjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akutverksamheten i Växjö medger att de inte kunnat leverera god vård under veckorna 25-32. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Personalen på akuten i Växjö hade för hög arbetsbelastning under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Veckorna 25-32 var en tuff arbetssituation för personalen på akutmottagningen i Växjö. Det visar en enkätundersökning bland personalen som Region Kronoberg gjort.

Under semesterperioden har sjuksköterskebemanningen varit halverad dagtid och på kvällar. Enligt undersökningen som Region Kronoberg gjort och som personalen har svarat på, har närmare 60 procent av arbetspassen under perioden haft hög eller mycket hög belastning.

– Vi har inte kunnat leverera god vård och situationen har påverkar patientsäkerheten. Vi har ännu inget som visar på en allvarligare patientskada, men vi är inte klara med alla analyser, säger Clas Hjertqvist, chef för akutkliniken.

Längre väntetider

Den höga arbetsbelastningen för personalen som har varit i tjänst har enligt regionen lett till att patienter fått längre väntetider på akuten.

– Det har varit svårt att få tag på hyrsjuksköterskor och vi kan inte förlita oss på den lösningen framöver, säger Clas Hjertqvist.

Antalet besök till akutmottagningen i Växjö har varit ungefär samma som sommaren 2023, enligt regionen. Men i kombination med mindre personal har läget varit pressat.

– Trots det svåra läget har arbetsgruppen varit väldigt lojal och ställt upp. Medarbetarna har verkligen ansträngt sig allt de kan för att klara den svåra situation vi har haft, säger Clas Hjertqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.