Tufft bemanningsläge på akuten i Växjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Wireklint har jobbat på akuten i Växjö i tjugo år – hör henne berätta om utvecklingen för personalläget i klippet ovan. Foto: SVT

Erfarna sköterskan om läget på akuten i Växjö: ”Lever under existensminimum”

Publicerad

Region Kronoberg saknar tillräckligt med hyrsjuksköterskor för att klara av bemanningen under semesterperioden. Det innebär många vakanta arbetspass som ordinarie personal måste täcka upp för, berättar sjuksköterskan Sara Wireklint.

– Det känns som vi lever under existensminimum just nu.

Sara Wireklint är en av de rutinerade sjuksköterskorna på akuten i Växjö med tjugo års anställning bakom sig. Men hon har aldrig varit med om ett så tufft personalläge som den här sommaren.

När SVT träffar Sara för en intervju berättar hon att hon redan samma dag fått två sms-förfrågningar om att ta extra arbetspass på akuten, eftersom det inte finns tillräckligt med personal.

– Man får ångest och skuldkänslor om man inte tar ett pass. Jag känner att jag inte orkar mer än vad jag gör. Jag jobbar redan hundra procent och är rädd om min återhämtning, säger hon.

För att klara grundbemanningen hade akuten i Växjö behövt få in totalt 15 hyrsjuksköterskor under semesterveckorna. Men endast fem har rekryterats.

Hör Sara Wireklint berätta mer om sommarens tuffa förutsättningar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.