• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Personal på akutmottagningen i Växjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet hur personalläget är på akuten i Växjö i sommar. Foto: SVT/Ida Andersson

Tio av femton hyrsköterskor saknas på akuten i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Det nya nationella avtalet för hyrpersonal har, enligt sjukvårdspersonal som SVT har talat med, lett till att Region Kronoberg bara fått in lite drygt hälften av de hyrsjuksköterskor de beställt i juli och augusti. På akuten i Växjö saknas två tredjedelar.

Claes Hjertqvist är chef för all akutverksamhet i Region Kronoberg. Han säger att det aldrig förut har varit så många vakanta arbetspass som i år.

– Det saknas sjuksköterskor på varje pass på dagar och kvällar, inte på nätterna men dagar och kvällar. Det gör att det blir en betydligt högre arbetsbelastning, säger han till SVT Småland.

Akuten i Ljungby är under sommaren stängd under kvällar och nätter. Men den stängningen har bara marginellt hjälpt till att fylla vakanta pass i Växjö. Personal som normalt jobbar natt i Ljungby har gått in för att täcka upp dagtid för de som har semester.

Fått in fem av femton

För att klara grundbemanningen hade akuten i Växjö därför behövt få in totalt 15 hyrsjuksköterskor under semesterveckorna. Men så har det inte blivit.

– Vi har fått in ungefär fem. Så det är många som saknas, säger Claes Hjertqvist.

För att ändå klara patientsäkerheten har flera åtgärder satts in. Bland annat har barnkliniken fått ett utökat ansvar för kirurgi- och ortopedpatienter, och erfarna undersköterskor har fått ta över några av sjuksköterskornas arbetsuppgifter.

Patientsäkerheten ett ”sluttande plan”

Dagtid hänvisas även mindre allvarliga fall till akuten i Ljungby. De här och andra åtgärder har, enligt Claes Hjertqvist, gjort att patientsäkerheten inte varit i fara hittills.

– Min bedömning är att det inte har inträffat något allvarligt. Men patientsäkerheten är ett sluttande plan och ökar arbetsbelastningen väldigt mycket så är vi och naggar i kanten på patientsäkerheten.

Nationella avtalet inte enda orsaken

Enligt kritiska röster är skälet till det tillspetsade läget att Region Kronoberg anslutit sig till ett nytt nationellt avtal som innebär sämre ersättning till hyrpersonal och även till bemanningsföretagen. Detta är en uppfattning som inte är korrekt, enligt t f sjukhuschefen Ewa Ekman.

– Många har lämnat hyrsektorn och vi får därför mindre av våra beställningar och de beställningar vi gjorde med de gamla avtalen har vi inte backat på, säger hon.

YTTERLIGARE ÅTGÄRDER FÖR ATT MINSKA BELASTNINGEN PÅ AKUTEN

– Överenskommelse med primärvården om att fler patienter ska hänvisas dit.

– Hänvisa mindre svårt sjuka patienter till akuten i Ljungby.

– Ambulanspersonal gör en större del av arbetet med de patienter som de lämnar över till akuten.

– När det varit lugnare på intensivvårdsavdelningen har personal därifrån hjälpt till på akuten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.