En enkät som SVT Nyheter gjort med mer än 400 läkare inom primärvården visar att över hälften är missnöjda med sin arbetssituation. En fjärdedel tror att de kommer att lämna primärvården inom fem år. På Borgholms hälsocentral ser man en motsatt utveckling bland personalen.
Efter att hälsocentralen för några år sedan bestämde sig för att förändra sitt sätt att arbeta har man lyckats skapa en attraktiv och hållbar arbetsmiljö för sina läkare.
Maxtak med patienter
Genom att garantera ett tak på 1 000 listade patienter per läkare har hälsocentralen försökt skapa en modell som gynnar båda läkarna och patienterna. Det var under 2015 som arbetsmodellen började utformas och då fanns det enbart två stycken heltidanställda specialistläkare och två utbildningsläkare på hälsocentralen. Idag har man fjorton stycken heltidanställda läkare i Borgholm, sju specialistläkare och sju utbildningsläkare.
– Om man har 1 500-1 600 eller 2 000 patienter som man ansvarar för blir det svårt att göra ett bra jobb. Ifall man inte kan göra ett bra jobb så söker man sig till någon annan arbetsform eller specialitet, säger Åke Åkesson, verksamhetschef på Borgholms hälsocentral.
Tror att Borgholmsmodellen kan fungera på andra ställen
Åke Åkesson tror att det nationellt skulle kunna gå att börja arbeta efter den modell och det arbetssätt som används i Borgholm, och att det skulle kunna skapa en bättre primärvård i Sverige.
– Att det här arbetssättet fungerar här i Borgholm är ett bra bevis på att det borde gå att applicera överallt. För förutom de åtta veckorna på sommaren när de är jättepopulärt att vara på norra Öland, är det inte så attraktivt resten av året. Ändå har 14 läkare valt att ha sin framtid här, varav tio stycken är under femtio år.
I klippet ovan kan du höra Åke Åkesson berätta mer om Borgholmsmodellen.
Borgholmsmodellen
• Målet med Borgholmsmodellen är att primärvården ska ha huvudansvaret för sina patienter och vara länken mellan hemvården och sjukhusvården.
• I Borgholm har man för att göra detta möjligt minskat antalet patienter per läkare med målet att varje specialistläkare ska ha ansvaret för max 1 000 listade patienter.
• Varje tisdagsmorgon samlas samtliga läkare på Hälsocentralen för en genomgång av alla icke-akuta remisser som skrivits under den senaste veckan. Tillsammans går man igenom dem och utvärderar dessa innan de skickas vidare, det har inneburit att man kunnat minska antalet remisser med 30 procent.
• Enligt de beräkningar som gjorts innebär Borgholmsmodellen en ökad kostnad på 15 procent för primärvården, men i gengäld hoppas man att den i ett längre perspektiv ska innebära en ännu större minskning av de totala vårdkostnaderna och en större trygghet för patienterna.