SVT har sammanställt könsrepresentationen i samtliga svenska kommuners kommunfullmäktige. I de flesta kommunerna är den ganska skev, men i Mönsterås är det 51% män och 49% kvinnor. En exakt spegling av könsfördelningen hos invånarna över 18 i kommunen.
– Jag tror det handlar om att vi jobbar ganska intensivt för att få med både män och kvinnor. Jag har varit med i fullmäktige sedan 2002 och kan inte se att könsfördelningen skiftat märkbart under de åren, säger Carina Holmberg Olofsson (C).
Hon säger att det på senare år är många unga kvinnor som kommit in i politiken.
– Jag tror det har att göra med hur omvärlden ser ut. Många kvinnor känner att det är allt viktigare att engagera sig.
Utbildning i jämställdhet
Carina Holmberg Olofsson menar att en jämn könsfördelning gynnar både män och kvinnor och säger att jämställdhet har fått allt större fokus i kommunen.
– Jag tycker det är jättebra att frågan lyfts och är aktuell. Vi har haft en utbildning inom jämställdhet i kommun där man bland annat tittat på hur vi jobbar i nämnderna och liknande.
Socialdemokraten Martin Nilsson tycker den jämna könsfördelningen är positiv men säger också att det kanske inte är könet som spelar störst roll.
– Det känns viktigare att vi som sitter i fullmäktige representerar allas åsikter i kommunen. Ofta blir det fokus på manligt eller kvinnligt perspektiv istället för att mer se till människors åsikter och tankar istället för enbart kön.