Hög feber, hosta och muskelvärk är symptom på influensan. Foto: Jessica Gow / TT

Influensan är här på allvar

Uppdaterad
Publicerad

I helgen drog influensan i igång på allvar. Infektionskliniken på Ryhov i Jönköping är fullbelagd och patienter får placeras ut på andra avdelningar.

Influensa är en virussjukdom som är vanligast i Sverige under vinterhalvåret. Enligt smittskyddsläkaren Peter Iveroth kommer den allt senare för varje år. Men nu i helgen som gick var det dags.

– Vi har märkt ett rejält uppsving. Infektionskliniken är fullbelagd och vi får lägga influensapatienter på andra vårdavdelningar.

Han berättar att det i huvudsak är äldre patienter som blivit inlagda på sjukhuset.

– Det har varit lite tveksamheter kring årets spruta, om den verkligen har haft god effekt. Studier som gjorts i USA indikerar att den kanske inte har varit så effektiv.

Om man drabbats av influensan är det vanligt med plötslig och hög feber, muskelvärk, halsont och hosta. Tröttheten kan hålla i sig ett par veckor efter virusinfektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.