Kalmar i topp – kraftig minskning av timanställda i äldrevården

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har undersökt andelen arbetstimmar utförda av timanställda inom äldreomsorgen i landets 50 största kommuner. Detta sedan coronakommissionen riktat kritik mot landets kommuner för att timanställda utför en för stor del av arbetet inom äldreomsorgen, något som kan påverka risken för smittspridning negativt.

I coronakommissionens första delbetänkande gavs det kritik mot landets kommuner för att en för stor del av arbetet inom äldreomsorgen sköttes av timanställda, vilket påverkade smittspridningen. Enligt kommissionen måste antalet timvikarier minska.

SVT har nu undersökt läget i landets 50 största kommuner, och trots kritiken går utvecklingen i de flesta fall åt fel håll. I många kommuner utförs nu istället mer arbete av timanställda.

Bättre kontinuitet för omsorgstagarna

Men Kalmar kommun är ett undantag. Kalmar är den kommun som fått ner andelen arbetstimmar utförda av timanställda mest i landet.

– Vi har försökt att öka antalet visstidsanställda. Vi får en bättre kontinuitet på våra arbetsplatser och en bättre kontinuitet för omsorgstagarna, säger Mattias Ask som är enhetschef för omsorgsförvaltningen i Kalmar kommun.

I klippet ovan berättar Mattias Ask om hur Kalmar kommun arbetar för att minska antalet timanställda inom äldreomsorgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.