Kalmar simsällskap välkomnar det ökade intresset för simning, men varnar ovana simmare för att vara för ivriga i vattnet. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Kalmar simsällskap: ”Många överskattar sin simkunnighet”

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar simsällskap ser att intresset för simning ökar. Samtidigt skedde det under juni i år fler drunkningsolyckor än under samma månad de senaste 20 åren.

Under juni månad omkom 23 personer i drunkningsolyckor i Sverige, enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet. Det är den högsta junisiffran för hela 2000-talet. I Kalmar och Kronobergs län har två personer omkommit i drunkningsolyckor hittills i år.

Kalmar simsällskap utbildar barn och unga i simning och livräddning. Samtidigt som man välkomnar det ökade intresset för sporten, så finns det flera risker med att vara för ivrig.

– Självklart ska man simma, vattnet ska upplevas av alla. Men många överskattar sin simkunnighet. Även om man kunde simma när man gick i skolan så orkar man kanske inte på samma sätt i dag, säger han.

”Simning är en färskvara”

För att undvika farliga situationer i vattnet bör man därför alltid se till att bada med sällskap och simma längs med kusten istället för rakt ut i vattnet. På så vis har man nära till land om någonting skulle hända.

– Simning är en färskvara som man måste underhålla, som allting annat. Jag skulle vilja se att fler vuxna underhåller sin simning, även efter skolan. För när du går och simmar som vuxen, så går du ner i vattnet och simmar femton meter och sen går du upp. Du simmar ju inte så långt, egentligen, säger Jonathan Sühl.

Uppmanar föräldrar att lägga ner mobilen

Han uppmanar också vuxna att ha bättre uppsikt, både över sina egna barn och andra badgäster, när de är på stranden.

– Många tänker att det låter när man drunknar, men det gör det verkligen inte. Så när barnen är i vattnet och badar får man lägga undan mobilen och titta på sina barn, eller allra helst vara med barnen i vattnet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.