Kommunen bommar igen lokalerna – besökare bryter upp

Uppdaterad
Publicerad

Uppvidinge kommun har ett ansvar att se till att personer inte skadar sig i de gamla glasbrukslokalerna i Lindshammar. Kommunalrådet Niklas Jonsson (S) beskriver det som ett nästan omöjligt uppdrag. Kommunen bommar igen, men det bryts hela tiden upp.

– Det är omöjligt att förhindra att någon som vill bryta sig in i en gammal industrianläggning kan göra det. De brukar vara oerhört kreativa de här människorna, säger Niklas Jonsson (S).

När SVT Nyheter Småland besöker det nedlagda glasbruket i Lindshammar, som lockar besökare, kan vi se att kommunen försökt att bomma igen på flera platser, men vi hittar också en öppen dörr. 

– Det är inte bra, ifall något barn, ungdom eller annan människa skulle komma in där och göra sig illa. Det är en farlig lokal att gå in i, säger Niklas Jonsson (S). 

Kommunen har begränsat handlingsutrymme

Efter att ägaren till fastigheten har gått i konkurs betecknas den nu som herrelös, och kommunen har inte något ansvar för själva fastigheten. Det gör också att deras handlingsutrymme är begränsat. 

Ett förslag, för att hindra besökare, är att stängsla in hela fastigheten. 

– De åligger i så fall fastighetsägaren eller konkursförvaltaren. Som kommun kan vi inte stängsla in annans egendom, säger Niklas Johansson (S). 

Väghinder kan försvåra

Det går en väg runt den gamla industribyggnaden och kommunen tittar nu på om det skulle vara möjligt att sätta upp väghinder, men det är osäkert om de får göra det.

– Vi måste ta reda på om lagen tillåter det, säger Niklas Johansson (S).

Hur skulle väghinder kunna förhindra besök? 

– Om man inte kan köra runt fastigheten, så blir det lite bökigare för de som vill ta sig in, men vi kommer inte kunna förhindra det. Det här är inte heller något som är unikt för Uppvidinge kommun, utan det här förekommer på många platser runt om i landet, där det finns gamla fabrikslokaler som står tomma. 

Lindshammars Glasbruk

Ett av de mest kända konstverket från Lindshammars glasbruk är den stora glasobelisken på Sergels torg i Stockholm. Den är en 130 ton tunga glaspelare och är tillverkad av stål, vilken är beklädd och klädd med glas från Lindshammars glasbruk.  Den ritades av Edvin  Öhrström och invigdes 1974.

Glasillverkningen i Lindshammar  startade 1905 och fram till 1991 tillverkade glasbruket blykristall. Bruket har använt både bly, arsenik och kadmium i tillverkningen.

En del av glasbruksområdet ligger i Uppvidinge kommun, en annan del, deponin och en fotbollsplan som är byggd på fyllnadsmassor som innehåller restprodukter från glasbruket, ligger i Vetlanda kommun.

Den senaste ägaren till glasbruksfastigheten försattes i konkurs 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.