Sandra Karlsson är en av de aktiva i den nybildade samhällsföreningen i Lindshammar. Hon tror på framtiden för samhället, och trivs, men är orolig eftersom det nerlagda glasbruket står osanerat mitt i samhället. Foto: Karin Ahlgren

Boende i Lindshammar: ”Måste saneras och bommas igen”

Uppdaterad
Publicerad

Färgen på neonskyltarna på Lindshammars glasbruk har bleknat. Och fönster på byggnaden är sönderslagna. Mitt i byn, alldeles intill riksväg 31 ligger det nerlagda Lindshammars glasbruk som stängdes för mer än tio år sedan.

Historiskt har glasbruket betytt mycket för samhället, det har gett jobb och pengar till samhället och fram till för ett antal år sedan fanns ett åretrunt-öppet matställe och en matbutik i Lindshammar.

I dag finns bara grusplanen kvar på den platsen.

”Vi ser charmen”

Trots det är inte allt nattsvart i Lindshammar – en alldeles nybildad samhällsförening har fått igång sin verksamhet. Sandra Karlsson som är inflyttad till orten är en av dem som engagerat sig i föreningen. Hon och hennes familj är en av tre barnfamiljer i Lindshammar.

– Det är fint att bo här, det är lugnt och nära till naturen. Vi trivs, och vi vill göra förändring och få vår lilla by att blomstra igen, säger Sandra Karlsson.

– Vi som bor här ser ju charmen med Lindshammar, säger hon.

60 invånare i Lindshammar

Men Sandra Karlsson landar också i att den gamla glasbrukslokalen står som ett gemensamt problem för samhället.

– Det är väldigt, väldigt tråkigt att det står som det gör. Det måste saneras och bommas igen, säger hon.

I dag bor det knappt 60 personer i Lindshammar, orten har backat kraftigt befolkningsmässigt de senaste 50 åren. Och det gamla nerlagda glasbruket är ett orosmoment för många av de boende, då handlar det inte bara om att området behöver saneras, det handlar också om att byggnaden nattetid får besök av främmande människor.

– Det gör ju att det känns oroligt, säger Sandra Karlsson.

Stig Johansson vid det nerlagda glasbruket Foto: SVT/Karin Ahlgren

Stig Johansson som bor i Lindshammar var en av de allra sista anställda på glasbruket. Han går runt sin gamla arbetsplats och säger att det känns tragiskt när han ser hur det ser ut.

– Man blir ju ledsen när man ser hur det ser ut här, säger han.

Då handlar det inte bara om att glasbruket som är satt i konkurs dels behöver saneras, dels är utsatt för vandalisering.

– Efter att glasbruket försvann är det så mycket annat som försvunnit för oss. Folkets hus är borta och det finns heller inga ställen där vi kan samlas alla, inga möteslokaler, säger Stig Johansson.

Budkapet på glasbrukets skylt står i skarp kontrast till de nedgångna lokalerna. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.