Kommunalrådet Niklas Jonsson (S) vill att saneringen av det nerlagda glasbruket i Lindshammar blir en nationell angelägenhet. Foto: SVT

Kommunalrådet om nerlagda glasbruket: ”Tickande miljöbomb”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Niklas Jonsson (S) vill att saneringen av det nerlagda glasbruket i Lindshammar blir en nationell angelägenhet. Han kallar det som lämnats efter glastillverkningen en tickande miljöbomb.

Niklas Jonsson är kommunalråd i Uppvidinge och uppvuxen i Lindshammar. Som ung jobbade han extra på glasbruket. När han kikar in genom fönstren på den tomma industirbyggnaden suckar han tungt.

– Det ser ut som en soptipp, säger han.

Se bilder från det nedlagda och övergivna glasbruket i klippet ovan.

”En tickande miljöbomb”

Men när det handlar om det nerlagda glasbruket är det inte bara synligt skräp som är problemet. Det handlar också om gamla synder.

– Det här är ju lite av en tickande miljöbomb, jag vet ju hur det gick till här när jag växte upp, vad som slängdes och vad som tippades ut.  Gamla mängder som blev felblandade ligger i dag i nära anslutning till vattendrag. Uppdämningen till Mörrumsån ligger här, säger Niklas Jonsson (S).

Och kvar på platsen, under lager av asfalt, finns de gamla miljösynderna kvar, osanerade.

Hör Niklas Jonsson i klippet ovan.

Lindshammars glasbruk

Ett av de mest kända konstverket från Lindshammars glasbruk är den stora glasobelisken på Sergels torg i Stockholm. Den är en 130 ton tunga glaspelare och är tillverkad av stål, vilken är beklädd och klädd med glas från Lindshammars glasbruk.  Den ritades av Edvin  Öhrström och invigdes 1974.

Glasillverkningen i Lindshammar  startade 1905 och fram till 1991 tillverkade glasbruket blykristall. Bruket har använt både bly, arsenik och kadmium i tillverkningen.

En del av glasbruksområdet ligger i Uppvidinge kommun, en annan del, deponin och en fotbollsplan som är byggd på fyllnadsmassor som innehåller restprodukter från glasbruket, ligger i Vetlanda kommun.

Den senaste ägaren till glasbruksfastigheten försattes i konkurs förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.