Foto: Anders Elingfors, på Växjö kommun och Caroline Olsson på SKL.

Kommunen och SKL svarar på kritik om dålig arbetsmiljö på förskolan

Publicerad

Allt fler barnskötare vittnar om en försämrad arbetsmiljö på förskolan och kräver bättre arbetsvillkor. Nu svarar Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Växjö kommun på den kritiken.

Det är Kommunal som går ut med en ny nationell rapport om arbetsmiljön för barnskötare på landets skolor. Barnskötare pekar på flera faktorer som leder till en ökad stress – större barngrupper, högre ljudnivåer och ett ökat ansvar.

– Det är inte bra. Men jag tycker det är tråkigt att man bara belyser negativt i rapporten. Vi har gjort flera satsningar med ambitiöst arbete och många åtgärder. Vi har bland annat anordnat en gemensam arbetsmiljöutbildning, säger Caroline Olsson, sektionschef inom arbetsgivarpolitik på SKL.

Varför har många av barngrupperna blivit större?

– Vi har 80.000 fler barn i förskolan jämfört med för tio år sedan. Personaltätheten ligger ungefär på samma sedan dess.

Stressen bland förskolepersonal har ökat och fler vill lämna yrket. Vad säger det om förskolans framtid?

– Den psykiska ohälsan ökar när det gäller alla yrkesgrupper. Det är ett fenomen som vi ser i hela Europa.

Flera barnskötare i Växjö kommun vittnar till SVT om en försvårad arbetssituation i dag jämfört med tidigare år. Kommunal anser att kommunerna måste sätta in fler ekonomiska resurser på förskolorna för att öka bemanningen. Något Växjö kommun menar att man gjort.

– Vi ser att vi har fler barn på avdelningarna men trots det har vi ett minskat antal barn per vuxen. Där fick vi 15 miljoner i statsbidrag för två år sedan för att sänka siffran. Det har gett resultat och är lyckosamt och positivt, säger Anders Elingsfors, verksamhetschef på utbildningsförvaltningen.

Men fler lämnar yrket och sjukskriver sig på grund av stress, hur ser du på det?

– Det är en viktig fråga, men förskolepersonalen har en högre sjukfrånvaro än andra verksamheter. Jag tror att det beror på naturliga saker. Det är mer slitigt och fysiskt när man lyfter små barn. Som sagt är vi nöjda med att barn per vuxen har sjunkit vilket vi hoppas ska underlätta arbetsmiljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.