3-30-300, växjö kommun, välbefinnande, forskning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Om det såg ut så här på fler platser i Växjö skulle jag vara jätte nöjd, säger Sofia Gustavsson, kommunekolog i Växjö kommun. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Kommunens satsning: Varje Växjöbo ska se minst tre träd genom fönstret

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun kommer att använda modellen 3-30-300 för att öka antalet träd i kommunen. Tanken är att alla invånare ska bättre tillgång till träd och grönområden – samt att utforma staden för att mildra effekterna av ett varmare klimat.

– Människors närhet till gröna områden vet vi bidrar till en bättre livskvalitet och den här modellen ger en forskningsbaserad strategi i den framtida utvecklingen av staden, säger Sofia Gustavsson, strategisk kommunekolog i Växjö kommun.

Modell importerad från Nederländerna

Modellen 3-30-300 ska införas i Växjö kommun och syftar till att alla ska kunna se minst tre träd från sin bostad, skola och arbetsplats. Dessutom ska stadskvarter ska ha minst 30 procents krontäckningsgrad och alla invånare ska ha max 300 meter från sin bostad till ett grönområde.

Modellen kommer från Nerländerna och är utvecklad för att förbättra stadsboendes hälsa och välbefinnande samt göra städer mer motståndskraftiga mot klimatförändringar.

– Om trädet vid Willans park i centrala Växjö skulle tas bort skulle platsen bli olidligt varm under de varmaste sommardagarna, till exempel. Träden ger en svalkande effekt och gör även platsen till en trivsam och social mötesplats, säger Sofia Gustavsson.

Många intressen att ta hänsyn till

Vilka hinder kan det finnas mot denna modell?

– Det finns andra starka intressen som slåss om platserna vilket kan försvåra en förändring. Till exempel trafiklösningar, kulturmiljöer och stadens unika uttryck som inte kan ändras hur som helst, säger Sofia Gustavsson.

Malmö och Uddevalla är andra kommuner som beslutat satsa på denna modell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.