Två män sitter vid en ek träd Thomas Lissing

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De svenska ekarna klarar inte värmen och kommer sannolikt behöva bytas mot andra träd i framtiden. Foto: Keith Foster/SVT

Trädbeståndet i städerna förändras – ska klara varmare klimat

Uppdaterad
Publicerad

Bara en generation tillbaka var klassiska träd som rönn, lind och lönn helt dominanta i svenska städer. Men när klimatet förändras så förändras också den svenska stadsmiljön, sakta men säkert.

Idag är städerna fulla av nya exotiska träd – och det har författaren Thomas Lissing nu beskrivit i sin bok Träd i Växjö.

Redan 1950 planterades tulpanträdet i Växjö. Ett exotiskt blommande träd som blivit uppskattat och stuckit ut, men faktum är att Växjö idag är fullt av träd som sticker ut.

Rönnarna har svårt att klara sig

I sin bok presenteras sammanlagt 136 olika stadsträd i Växjö, en anpassning som är ett måste om stadsmiljön ska fortsätta vara grön och lummig när klimatet förändras.

– Jag skulle tro att om 50 år så kommer de inhemska rönnarna och ekarna ha svårt att klara sig om temperaturökningarna fortsätter, säger Thomas Lissing.

Måste tänka om

Även kommunens landskapsingenjör i Växjö, Victor Stål, säger att kommunerna måste tänka annorlunda när man planerar grönområden framöver.

– Det är träd som kommer från Nordamerika eller Asien och som i sitt naturliga habitat klarar av torka och sol bättre.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.