Victor Stål går i en allé i Växjö 3 frågor om

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Växjö kommuns landskapsingenjör Victor Stål berättar hur kommunerna tänker kring framtida grönområden. Foto: Keith Foster/SVT

Tre frågor: Växjö kommuns landskapsingenjör – så tänker man när man planterar nytt

Uppdaterad
Publicerad

Ett varmare klimat gör att de klassiska inhemska träden mår dåligt. För att inte få problem med sjukdomar så måste kommunerna i framtiden tänka annorlunda när de planterar nytt.

Bara en generation tillbaka var klassiska träd som rönn, lind och lönn helt dominanta i svenska städer. Men när klimatet förändras så förändras den gröna stadsbilden sakta men säkert.

I Växjö finns idag hundratals träd som har sitt ursprung i andra delar av världen, och det är en utveckling som kommer fortsätta.

Författaren Thomas Lissing har i sin bok Träd i Växjö listat 136 träd som växer i staden och som har bättre förutsättningar i klara framtida klimat.

– Jag skulle tro att om 50 år så kommer de inhemska rönnarna och ekarna ha svårt att klara sig om temperaturökningarna fortsätter, säger Thomas Lissing.

Victor Stål är landskapsingenjör i Växjö kommun, och han berättar att man idag tittar på andra kontinenter när nya träd ska planeras.

– Det är träd som kommer från Nordamerika eller Asien och som i sitt naturliga habitat klarar av torka och sol bättre, säger Victor Stål.

Man vid ett träd lista grafik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon visar författaren Thomas Lissing upp fyra träd du kanske inte visste fanns i din närhet. Foto: Keith Foster/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.