Chefen på KLS Ugglarps slakteri i Kalmar menar att kommunerna hellre väljer importerat kött eftersom det är billigare.
– Kommuner säger sig värna om djuromsorg men när det kommer till kritan väljer de det billigaste alternativet, alltså importerat kött, säger inköpschef Paul Robertsson.
Men när SVT Nyheter Småland frågade samtliga kommuner i Kalmar och Kronoberg om de har fattat beslut om att stödköp av svenskt kött framträder en helt annan bild. En stor del av de kommuner som svarat säger sig att de i stort sett uteslutande upphandlar svenskt kött redan i dag.
Lägger om matsedlar
Nybro och Västervik har lagt in fler kötträtter i sina matsedlar för skolor och äldreboenden redan i höst. Andra kommuner ska ta upp frågan om att stödköp under nästa veckas möten. Men det är inte helt okomplicerat att köpa in stora mängder kött.
– Vi har begränsat frysutrymme i våra kök, vilket gör att vi har svårt att köpa för att lägga ”på lager”. Jag har dock gett ansvarig förvaltning i uppdrag om det. Trots detta finns möjlighet att öka inköpen något ytterligare av svenskt kött, svarar Markaryds kommunalråd Bengt Germundsson (KD) i ett mejl.
Oskarshamns kommun är inne på liknande tankar:
– Mitt förslag är att vi stödköper kött, men det måste rymmas in i det avtal vi har och vi måste ha fryskapacitet att ta hand om köttet, säger Yvonne Bergvall (S), ordförande i tekniska nämnden.
Så här svarar kommunerna om att stödköpa svenskt kött
Mörbylånga
Ricard Stolpe, biträdande kostchef:
Vi köper redan svenskt kött i full utsträckning.
Mönsterås
Anders Johansson (C), ordförande kommunstyrelsen:
Mönsterås kommer att ta upp frågan på KSAU nästa vecka. Jag är själv lantbrukare och är lite försiktig med att ta beslut som gynnar min egen bransch utan att ha förankrat det hela ordentligt politiskt. (Jag påverkas inte personligen eftersom jag varken föder upp får eller nöt).
Tingsryd
Mikael Jeansson (S), ordförande kommunstyrelsen:
Vi har inte diskuterat frågan och vi handlar redan upp 100 procent svenskt kött. Det kan däremot bli aktuellt framöver beroende på utvecklingen.
Växjö
Carina Elmefall kanslichef kommunledningsförvaltningen:
Frågan om att stödköpa svenskt kött har diskuterats, såväl politiskt som på tjänstemannanivå. Det kommer att diskuteras vidare på kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott nästa vecka. Kommunen kan själva besluta att köpa mer svenskt kött. Dock har våra kök inte möjlighet att i befintliga frysar ta emot större mängder. Normalt sett köper kommunen betydligt mer färskt kött än fryst. Det färska köttet är svenskt och närproducerat. Fryst kött köps inte in så ofta och när det görs så är det i huvudsak blandprodukter som till exempel köttbullar. Men med den nuvarande situationen ser man att undantag kanske behöver göras. Vi kommer nu se över olika förslag på hur/om stödköp kan vara möjligt. Det skulle till exempel kunna vara att lägga en större beställning men låta det frysta köttet vara kvar hos leverantören på grund av vår platsbrist.
Kalmar
Johan Persson (S) ordförande kommunstyrelsen:
Vi kan inte köpa mer kött än vad vi gör av med. Vi är unika med att ha köpt in närproducerat i tio års tid. Uppfattar att en del av de kommuner som nu agerar inte har samma historik av att köpa närproducerat. Vi köper sedan 2008 in vårt kött från regionen. Nöt och gris från KLS och kycklingen kommer från Guldfågeln. Äggen från regionen och potatisen från Öland.
Nybro
Christina Davidson (C) ordförande kommunstyrelsen:
I Nybro kommun har vi beslutat att lägga om våra matsedlar i kommunens verksamhet och köpa in mer svenskt nöt- och lammkött. Mängden är inte fastställd.
Alvesta
Per Ribacke (S) ordförande kommunstyrelsen:
Vad jag vet har vi inte tagit något politiskt beslut om stödköp. Den största anledningen till det är att vi inte haft något möte ännu. Sedan vet jag inte om det finns en politisk majoritet för detta i kommunen?
Oskarshamn:
Yvonne Bergvall (S), ordförande tekniska nämnden:
Redan i dag köper vi endast svenskt kött. Vi har i dagsläget inte fattat beslut om stödköp av svenskt kött men vi kommer att diskutera frågan på vårt arbetsutskott på måndag den 13 augusti. Mitt förslag är att vi stödköper kött, men det måste rymmas in det avtal vi har och vi måste ha fryskapacitet att ta hand om köttet.
Markaryd
Bengt Germundsson (KD), ordförande kommunstyrelsen:
Markaryds kommun ligger redan i dag väldigt högt och cirka 98 procent av den köttråvara vi köper in har svenskt ursprung. Vi har begränsat frysutrymme i våra kök, vilket gör att vi har svårt att köpa för att lägga ”på lager”. Jag har dock gett ansvarig förvaltning i uppdrag om det, trots detta, finns möjlighet att öka inköpen något ytterligare av svenskt kött.
Frågan om kommunerna har fattat beslut om att stödköpa svenskt kött på grund av torkan skickades till samtliga kommunstyrelseordföranden i Småland. Nio kommuner har svarat, i några fall har frågan skickats vidare till ansvariga tjänstemän.