– Om vi ska bli ett fossilfritt samhälle 2045 så ser vi ett väldigt stort ökat elbehov, då ser vi ett behov av alla fossilfria teknologier, även kärnkraft, säger Johan Svenningsson, vd på Uniper som äger OKG i Oskarshamn.
Den nya tekniken som man planerar att testa i Oskarshamn innebär att kärnbränslet kyls ner av flytande bly istället för vatten. Med bly kan man inte bygga lika stora reaktorer, men dessa ska i gengäld bli mycket mer effektiva eftersom man kan uppnå en högre temperatur – och därmed högre verkningsgrad.
Ska kunna serietillverkas
Enligt forskare ska metoden både vara säkrare och ge mer el – men skulle det sättas i drift skulle det innebära fler små kärnkraftsreaktorer i Sverige.
– Tanken är att den här typen av reaktorer ska kunna byggas i fabrik, så man ska kunna serietillverka den. Då blir det mindre enheter och man kan både få ner produktionskostnaden och man kan också bygga ut anläggningarna efter behov, säger han.
Spås bli viktig valfråga
Kärnkraftsfrågan spås bli en av de hetaste valfrågorna i nästa års val, och politiken är tydligt delad i frågan om kärnkraften. Men Johan Svenningsson är övertygad om att det stora elbehovet kräver att politiken flyttar fokus från vilken typ av energislag som används för att kunna producera mer el.
– Jag tycker det är viktigt att vi bejakar alla fossilfria tekniker, och det är den diskussionen vi ska ha, inte enskilda teknikslag, säger han.
Se Johan Svenningsson berätta mer i klippet.