Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör Abdul Qadir Al-Batran berätta och visa de växande högarna av insamlade kläder som ska skickas till Syrien. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Kulturföreningar samlar kläder till jordbävningsoffer i Syrien: ”Har bröder och systrar som fryser”

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien växer flera hjälpinitiativ nu fram i Kalmarområdet. En grupp muslimska kulturföreningar i Kalmar och Nybro har startat en kampanj för att snabbt samla in vinterkläder som ska skickas till de drabbade delarna av Syrien.

Kampanjen initierades av en grupp i Nybro. Situationen för folket i Syrien var redan redan innan jordbävningen svår på grund av långvarigt krig, med ekonomiska sanktioner som följd. Dessutom är det just nu kallt i de norra delarna av Syrien med minusgrader på nätterna.

– Efter många år av krig kom jordbävningen och förstörde det som fanns kvar av de ursprungliga byggnaderna. Vi har bröder och systrar i Syrien som fryser, och vi som är i Sverige måste hjälpa dem, säger Abdul Qadir Al-Batran, en av medlemmarna i Muslimska kulturföreningen i Nybro.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

”Inte bara araber”

En av arrangörerna av kampanjen i Kalmar, Osama Madi, berättar att många organisationer och personer i Sverige har arbetat tillsammans för att samla in hjälpmedel och skicka det till nordvästra Syrien.

– Givarna är inte bara flyktingar eller araber, utan vi har också sett många svenskar och människor med olika bakgrunder som har uttryckt sin sympati och intresse för att donera vinterkläder till Syrien.

Svenska kyrkan är med

Även Svenska kyrkan har haft en roll i kampanjen, och sprider den vidare via sociala medier.

– Sociala medier har spelat en viktig och kraftfull roll i att berätta för alla hur man kan donera och var man kan donera, säger Osama Madi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet